Colegiul Tehnic „Traian Vuia” a fost, în perioada 7-10 martie, gazda celei de-a doua reuniuni din cadrul Proiectului Erasmus+  „Volunteerism and Active Citizenship: from Individuals to Organizations - Voluntariat și cetățenie activă: de la indivizi la organizații” 2019 - 2022, proiect care se derulează cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.

La această reuniune au fost prezenți 35 de elevi și profesori din țările partenere - Cipru, Italia, Letonia, Polonia și Bulgaria -, care s-au alăturat celor 25 de profesori și elevi din echipa de proiect a României. Agenda reuniunii a fost bogată și a combinat întâlniri cu reprezentanți ai unor instituții și organizații locale, activități de voluntariat pe grupe mixte multinaționale și vizite de studiu pentru cunoașterea patrimoniului natural, cultural și istoric al județului nostru. Reuniunea a început cu primirea oficială a delegațiilor din țările partenere la Primăria Oradea. Aici au aflat despre Proiectul Bugetării Participative, care invită cetățenii să se implice activ, prin inițiative concrete, la dezvoltarea comunității în care trăiesc. De asemenea, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor, Angela Lupşea, le-a vorbit oaspeților despre istoricul clădirii Primăriei, un edificiu simbol al orașului. „O altă instituție care ne-a primit a fost Prefectura Județului Bihor, unde dna. Ligia Oala – director la Cancelaria prefectului și dna. Daniela Călinescu, consilier la Departamentul Afaceri Internaționale le-a vorbit oaspeților despre două proiecte de anvergură: „Let’s do it, Romania!” - cea mai mare mișcare socială din România și Recensământul 2022. Despre valorile europene pe care proiectele Erasmus+ le promovează și despre informațiile relevante cu referire la istoricul și evoluția Uniunii Europene, elevii au fost conștientizați prin participarea la un joc educațional Călătorul European”, administrat de dl. Tudor Vîlceanu, director al Centrului pentru Strategii de Dezvoltare a Tineretului Oradea”, a menţionat prof. Marcela Urs, coordonator proiect pentru România.

Reuniunea de la Oradea a inclus și activități de voluntariat. A fost organizată o activitate de ecologizare cu sprijinul Primăriei din Beiuș, dar și o activitate de realizare de obiecte decorative care ulterior vor fi valorificate în cadrul unui Târg al primăverii, ce va fi organizat la Colegiul Tehnic „Traian Vuia”. Donațiile obținute vor susține o cauză socială. Nu în ultimul rând, oaspeţii au avut ocazia să viziteze și să admire Oradea - capitala Art Nouveau a României, dar și să cunoască o frântură din patrimoniul natural, geografic, cultural și istoric al Bihorului, în cadrul unor vizite la Peștera Urșilor și la muzeul etnografic Horea și Aurel Flutur” din Chișcău. „Reuniunea de proiect de la Oradea a fost una foarte reușită și apreciată de toți participanții, ea reprezentând îndeosebi un nou început într-un proiect care a fost amânat timp de doi ani, în contextul pandemiei de Covid-19. Am trăit cu toții momente minunate, am adunat amintiri memorabile și s-au legat prietenii care poate vor dura și peste ani. Cu siguranță, atât elevii, cât și profesorii vor păstra legături strânse și vor căuta prilejuri noi pentru a se revedea. Următoarea reuniune de proiect va avea loc în Polonia, în această lună, în perioada 22 - 25 martie”, a mai precizat prof. Marcela Urs.