Grădinița cu Program Prelungit nr. 28 Oradea a lansat, joi, 24 octombrie, concursul de prezentare a produselor tradiționale românești, specifice toamnei – „De prin cămări adunate... Și la lume prezentate” – eveniment inclus în agenda proiectului educațional „Tradiție, moștenire și simțire românească”.

Concursul s-a adresat părinților, bunicilor și copiilor, precum și cadrelor didactice din unitate sau partenere în proiect. El s-a desfășurat pe două secțiuni „Preparate sărate (zacuști, tocane, sosuri, murături, ketchup, bulion etc.) și deserturi (magiunuri, dulcețuri, compoturi, siropuri, prăjituri etc). Scopul concursului l-a reprezentat încurajarea, promovarea tradițiilor culinare românești și consolidarea și valorificarea sentimentului de identitate locală și culturală în comunitate.

Atmosfera de sărbătoare a toamnei, a tradițiilor culinare românești, a fost întreținută de cântec, joc și voie bună, cu susținerea generoasă a invitaților speciali, parteneri în proiect: Ansamblul folcloric „Crișana”, Oradea – condus de instructor prof. Adrian Balog și artista Antonela Ferche-Buțiu (alături de colaboratori) de la Școala Populară de Arte „Francisc Hubic”, Oradea. Copiii au participat la ateliere de activități practic-gospodărești, unde au creat o lume „animaterra” din fructe și legume de toamnă.

Expoziția de artă culinară a avut și scop caritabil,  participanții au degustat, iar doritorii au putut să achiziționeze specialități preparate cu măiestrie de cadrele didactice și părinți. Produsele prezentate în concurs, cât și cele expuse au ajuns la familii nevoiașe, din apropierea orașului, alături de alte produse alimentare.

Membrii juriului au fost: la secțiunea I, inspector ISJ Bihor – prof. Monica Costa, profesoara Rodica Farcaș, de la Colegiul Tehnic „Onisifor Ghibu”, Oradea, și bucătăreasa de la Grădinița nr. 28, Georgeta Ianța. La secțiunea a II-a, au jurizat Daniela Sopota, inspector pentru educație permanentă și activități extrașcolare, directoarea Grădiniței nr. 56 Oradea, prof. Dana Lukacs, și bucătarul, părinte la Grădinița nr. 28 Oradea, Liviu Bolojan.

În timp ce juriul a degustat și deliberat premiile pentru cele mai valoroase produse, cei prezenți au luat parte la programul artistic. În final au fost premiați „maeștrii în arta culinară” la secțiunea I: Simona Stanca (murături) – premiul I, Pârcălab Crina (castraveți murați) – premiul II, Maximilian Borși (murături asortate) – premiul III și Ștefania Săbăduș (murături) – mențiune, iar la deserturi: Simona Spătariu (brânzoici), Valentina Jurcuț (prăjitură cu măr), Erika Șerfezi (plăcintă cu dovleac) și Marcela Marcela (gomboți cu prune).

Toți concurenții au primit diplome de participare și surprize din partea organizatorilor.