17 copii, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani, au participat, ieri, la atelierul de cusut pe etamină, organizat de Muzeul Țării Crișurilor. Activitatea a fost susținută de muzeografii de la Secția de Etnografie: Melania Ţărău, Sabina Horvath, Ioana Gherghel și Simona Bala. De asemenea, alături de copii s-a aflat Lavinia Ungureanu, muzeograf la Secția de Relații Publice și Expoziții. Instantaneele din timpul atelierului au fost realizate de fotograful muzeului, Szabo Alexandru.

Prin acest atelier, s-a urmărit realizarea unor obiecte textile decorative (semne de carte); deprinderea unor tehnici de cusut ornamental; familiarizarea copiilor cu motive tradiționale din lumea satului bihorean și realizarea acestora.

„Organizăm un atelier de cusut pe etamină, în cadrul căruia copiii învață tehnica cusăturilor. Puțini copii mai învață să coase, de aceea, asemenea ateliere sunt binevenite, pentru a-i ajuta să coase un nasture, să „tighilească” o pânză, să facă cruciulițe...”, ne-a declarat muzeograful Melania Țărău.

La finalul activității, fiecare copil a putut lua acasă semnul de carte, ca amintire.

„Scopul nostru este să îmbinăm tehnica cusăturilor cu lectura, pentru că puțini copii mai citesc în zilele noastre. Astfel, în momentul în care cei mici vor avea semnul de carte, își vor aminti cu bucurie că l-au realizat la muzeu și că locul lui este între paginile cărții preferate”, a adăugat interlocutoarea noastră.

Alte activități la fel de interesante se vor desfășura în această lună la Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr. 1/A), cum ar fi: 8 august - Atelier de turtă dulce; 16 august, Muzeul Țării Crișurilor cursul „Stiluri, teme și tehnici picturale în creația artiștilor plastici din Oradea” (1860 - 1940) din colecția Muzeului Țării Crișurilor Oradea (susținut de dr. Agata Iuliana Adel, muzeograf, Secția de Artă) sau cursul „Stiluri, teme și tehnici în pictura europeană” (sfârșitul secolului al XIV-lea - începutul secolului al XX-lea) din colecția Muzeului Țării Crișurilor Oradea (susținut de dr. Agata Iuliana Adel, muzeograf, Secția de Artă); 16 - 19 august - Atelier de prezentare interactivă de arme din dotarea armatei române în perioada celor două războaie mondiale, aflate în patrimoniul Filialei Oradea a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”; 18 august  - Atelier de împletit brățări. „Vânătoare de comori” (Treasure Hunt) va mai avea loc în 23 august. La aceste ateliere se poate participa individual sau pentru grup. Pentru înscrieri sunați la: 0772.081.499, luni-vineri, între orele 9.00 și 16.00.