Despre Latinitate, Romanitate şi Românitate la Chişinău (28-30 septembrie 2017) - Dialoguri istoriografice şi identitare româneşti
În perioada 28-30 septembrie a.c., la Chişinău, Republica Moldova, s-au desfăşurat lucrările primei ediţii a conferinţei internaţionale Latinitate, Romanitate, Românitate. Manifestarea a fost organizată de Universitatea de Stat din Moldova - Facultatea de Istorie şi Filosofie, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Universitatea din Oradea - Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea din Padova - Departamentul de Studii Lingvistice şi Literare, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Chişinău - Oradea şi Centrul de Studii Transilvane din Cluj-Napoca.
Întâlnirea a fost una de înaltă ţinută academică. Aceasta a prilejuit dezbateri fructuoase în jurul problematicilor enunţate în titlu. Participanţi din Moldova, România, Italia, Ucraina şi Rusia şi-au dat întâlnire pentru a analiza la modul profesionist, aşezat, probleme actuale şi foarte complexe în acelaşi timp aflate atât în dezbaterea comunităţii ştiinţifice cât şi a celei publice.
Concluziile dezbaterilor au reliefat unitatea spaţiului românesc pornind de la dimensiunea geografică la cea istorică, filologică şi etnologică, urmărind un traseu care debutează în lumea antichităţii latine şi se sfârşeşte în spaţiul actual al românităţii, cel mai estic avanpost al latinităţii. Ceea ce s-a reuşit cu prisosinţă în zilele conferinţei a fost marcarea unui teritoriu care se doreşte a fi continuat în care s-au trasat şi subliniat moştenirea comună istorică a întregului spaţiu unde se vorbeşte limba română.
Având în vedere specificul conferinţei, o caracteristică importantă a întâlnirii a fost oferită de posibilitatea de analiză interdisciplinară generată de prezenţa specialiştilor din spaţiile istoriei, filologiei, etnologiei şi filozofiei.
Din România au participat specialişti din Iaşi, Galaţi, Suceava, Bucureşti şi Oradea. Grupul istoricilor orădeni a fost format din profesorii universitari Aurel Chiriac, Sorin Şipoş şi Gabriel Moisa, membri ai Centrului de Studii Interdisciplinare „Oradea-Chişinău” al Academiei Române din Oradea. Acest centru activează de mai bine de un deceniu într-o relaţie de parteneriat foarte strânsă cu istorici din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, urmărind trasee de cercetare care investighează problematica fronterelor spaţiului lumii româneşti privite din multiple perspective.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.