Dacă cineva vrea să afle mai multe despre Istoria românilor, într-un mod neconvențional, îmbogățit cu o grafică inovatoare, o poate face intrând pe canalul de YouTube al lui Vlad Pașca, un tânăr profesor de la Universitatea din București care a pus bazele proiectului „Istorie pe șleau”.

Istoria poate fi frumoasă și interesantă atunci când se adresează tinerilor, pe limba lor. „Istorie pe șleau” este o platformă pe youtube/facebook dedicată istoriei României, care se adresează tuturor celor curioși și dornici de a afla lucruri din trecut (ale căror efecte bântuie prezentul) dincolo de clișee și manuale. Conținutul e prezentat sub forma unor mini-documentare animate, cu elemente de info și motion-graphics. Atitudinea este una relaxată, critică, pe alocuri ironică, favorizând esențialul. Proiectul a fost bine primit de public, dar este încă la început. Brașoveanul Vlad Pașca, autorul acestuia,  lucrează la Facultatea de Istorie a Universității din București, trecând prin toate cele trei trepte de formare academică (licență, masterat, doctorat).

„Am o experiență de 10 ani în cercetarea științifică, timp în care cel mai mult mi-a plăcut în arhivele românești, cu emoțiile unui căutător de comori. Cred că istoricul are și un rol social și de aceea sunt interesat să (re)aduc experiențele umane din trecut în fața societății de azi, pentru a învăța împreună din greșelile, rătăcirile și iluziile generațiilor trecute și a încerca să construim o lume mai bună în viitor”, spune Pașca.

Cei care vor să îi vadă minidocumentarele de 5-10 minute o pot face căutând „Istorie pe șleau” pe YouTube. Dacă considerați că un astfel de proiect merită continuat, îl puteți ajuta pe autor pe patreon.com.