În perioada „Săptămâna verde”, derulată la sfârșitul lunii octombrie, la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, a avut loc o activitate ecologică și de protecție a mediului înconjurător prin care s-a realizat înființarea unui nou parc cu tuia în curtea școlii.

 

Activitatea a debutat prin lansarea unui mesaj ecologic de invitație către Școala Gimnazială „Alexandru Roman” din Aușeu, prin intermediul prof. Anda Ghitaș, cu scopul atragerii unor noi membri în programul EcoȘcoala și al reînnoirii acordului de parteneriat dintre cele două instituții. În vederea efectuării cu corectitudine a acțiunilor de ecologizare a terenului, adoptat ca arie de interes, a fost invitat directorul Salubri, ing. Claudiu Teodorof, iar pentru sădirea cu succes a plantelor de tuia în noul parc au fost invitați reprezentanți ai Ocolului Silvic Aleșd. Salubri și Ocolul Silvic Aleșd sunt instituții partenere ale Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” în derularea programului EcoȘcoala.

Deschiderea evenimentului a avut loc prin prezentarea beneficiilor programului de către coordonatoarea EcoȘcoala la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”, prof. Szabo Osvath Eva Gabriella: creșterea motivației elevilor față de programul EcoȘcoala și îmbunătățirea gradului de implicare activ-participativă a acestora în acțiunile ce urmează să fie desfășurate, acțiuni ce se doresc a fi exemple de bune practici ale protecției mediului înconjurător.

Directorul Claudiu Teodorof a prezentat importanța colectării selective a deșeurilor cu scopul reciclării acestora, iar cu ajutorul unor elevi voluntari a avut loc o acțiune demonstrativă de culegere a deșeurilor găsite în aria de interes. Deșeurile adunate au fost sortate pe categorii, apoi așezate, în funcție de compoziție, în sacii adecvați: galbeni, albaștri etc. Pentru evitarea aruncării deșeurilor în locuri nepermis, directorul a donat școlii două tomberoane stradale suspendate.

Pădurarul ing. Cubalac Mirko, repezentant al Ocolului Silvic Aleșd, a prezentat interactiv morfologia arbuștilor de tuia, plantarea corectă a acestora, condițiile de mediu necesare pentru creșterea și dezvoltarea lor, solicitând răspunsuri din partea elevilor, crescând interesul pentru activitate. În urma activității demonstrative, elevii voluntari au plantat 12 arbuști de tuia în aria de interes ecologizată și delimitată pentru înființarea noului parc.