În cadrul Săptămânii Europene a Roboticii, pentru a inspira elevii din clasele IX-XII de matematică-informatică intensiv informatică și de a-i determina să își urmeze sau dezvolte pasiunile, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” a avut loc evenimentul ​„Descoperă-ți pasiunea pentru robotică”.

 

Echipa Modus Vivendi, formată din elevii din clasele a X-a, a XI-a și a XII-a: Mihai Binșelan, Tamás Borza, George Brândaș, Bogdan Buzle, Vlad Buzle, Ștefan Cosmescu, Daria Dorog, Ioana Dudaș, Denisa Filip, Raluca Filip, Raul Marinescu, Nagy Robert, Krisztian Onuț, Raul Pașcalău și Radu Sur se pregătește pentru al treilea sezon al concursului BRD FIRST Tech Challenge.

„Noțiunile teoretice învățate în cadrul orelor de curs pot fi aplicate în viața reală, ele chiar putând să dea viață unui robot. Noi participăm la concursul internațional FIRST Tech Challenge, cel mai mare concurs de robotică din America, adus în România de asociația Nație prin Educație, împreună cu sponsorul lor principal, BRD, care se află la al treilea său sezon în țară. Ne-am înscris în competiția adresată elevilor din învățământul preuniversitar începând cu al doilea sezon din 2017-2018, Relic Recovery. Rezultatul obținut, premiul organizatorilor Nație prin Educație, precum și pasiunea dovedită pentru acest domeniu fascinant al roboticii ne-a determinat să participăm în acest an școlar și la cel de-al treilea sezon competițional. În cadrul acestuia sunt înscrise 145 de echipe din 77 de orașe. Scopul acestei competiții este acela de a promova educația STEM în rândul tinerilor, de a-i orienta înspre industria roboticii și de a-i ajuta să dobândească abilități din domeniul tehnic, aplicând noțiunile dobândite în domenii precum matematica, fizica și informatica”, au spus organzatorii.

​În cadrul conferinței de vineri, elevii au vorbit despre evoluția imensă din ultimii ani a domeniilor STEM în România, țară care este considerată inexistentă pe harta roboticii. Și-au povestit experiența, despre FIRST Tech Challenge și despre ceea ce concursul încearcă și reușește să promoveze în țară, despre principiul său de bază, și anume Gracious Professionalism, și despre cele patru departamente în care și-au împărțit echipa pentru o funcționare cât mai bună (proiectare 3D, programare, asamblare și marketing).

​A urmat apoi descrierea temei noului sezon pentru care elevii au început deja să se pregătească, Rover Ruckus.

„Prin intermediul acestei teme vrem să sărbătorim faptul că în 2019 se vor împlini 50 de ani de la aselenizare. Participanții de pretutindeni sunt nevoiți să își testeze limitele și să conceapă idei inovatoare pentru a face față noilor provocări. Noi am realizat deja o versiune inițială a robotului, cu care am participat la un prim concurs demonstrativ organizat la Cluj, pe care l-am și câștigat”, au spus elevii, care vineri au și făcut o demonstrație cu robotul, în fața unei săli de festivități pline.

​„Dorim să le mulțumim în mod deosebit sponsorilor fără de care participarea la acest concurs nu ar fi fost posibilă. Le suntem profund recunoscători că investesc în sistemul educațional din orașul nostru, că ne încurajează să visăm și să realizăm lucruri mărețe. Dorim să îi menționăm în mod deosebit pe: Delpro (manager Florian Demian), Sandy Impex (manager Alexandru Toth-Ardelean) și ISROM (manager Mihai Binșelan)”, au mai afirmat organizatorii.

​Prezentarea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări adresate echipei de către public.

​„Descoperă-ți pasiunea pentru robotică” a fost un eveniment organizat de echipa de robotică a Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Modus Vivendi, în parteneriat cu asociația Nație prin Educație, BRD FIRST Tech Challenge, Robotics Championship și Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică a Universității din Oradea.