Elevii de la Don Orione, în excursie la Vadu Crișului - Meșteșugul olăritului, pe înțelesul copiilor
Elevii clasei a IV-a B, de la Liceul Don Orione din Oradea, însoțiți de doamna lor învățătoare, Iohana Florentina Păscar, au participat joi, 9 aprilie, la Atelierul de olărit de la Vadu Crișului, renumit pentru ceramica albă.
Copiii au pornit spre Vadu Crișului joi dimineața, la ora 8.30, alături de alte două clase de elevi din Liceul Don Orione, a II-a A, profesor Ramona Pantiș, și clasa a IV-a A, profesor Florina Șipoș.
Elevii au participat cu deosebit interes la Atelierul de olărit, iar la final, cei mai curioși dintre ei au pus întrebări despre acest meșteșug vechi de sute de ani. În continuare, copiii au luat parte la activitatea de decorare a unor obiecte ceramice, folosind ca tehnică pictura, mici suveniruri pe care le-au putut lua apoi acasă.
Considerată unică în Europa, ceramica albă de Vadu Crișului a fost denumită și „caolinul românesc”. Specialiștii consideră că olăritul, îndeletnicire tradițională veche de sute de ani, reprezintă esența artei populare din zona Pădurii Craiului. În general, olarii produceau: blide, oluri – ulcioare cu gât îngust, oale pentru sarmale, hârboaice – oale cu capac, pentru mâncare sau lapte, cante pentru apă, strecurători, suporturi pentru lumânări sau vase decorative.
La cererea autorităților, în Vadu Crișului s-au realizat 13 ciupuri, de inspirație dacică, înalte de 1,40 metri. O parte din ele au devenit elemente de decor în grădinile palatului Cotroceni din București.
În 1938, în localitatea bihoreană erau nu mai puțin de 90 de familii care se ocupau de olărit. Astăzi, doar trei familii mai practică acest meșteșug.
Activitatea a fost organizată în cadrul programului „Săptămâna Verde”, introdus pentru prima oară în structura anului școlar, la nivel național, în urmă cu aproximativ doi ani.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.