Noul ordin al ministrului Educației (nr. 5379/2022 privind aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor), emis săptămâna trecută, îi nemulțumește profund pe elevi. Reprezentanții lor susțin că este inechitabil ca elevii din clasa a V-a să nu mai primească burse de merit, iar cei care fac naveta și au ajuns la liceu să nu mai primească bursă socială.

Printre modificările principale al noului ordin se numără faptul că elevii din clasele a V-a nu vor mai putea primi burse de merit pe tot parcursul primului an de gimnaziu, bursa de studiu va putea fi oferită, în baza calificativelor obținute în clasa a IV-a și a numărului de absențe, și elevilor din clasa a V-a, iar elevii de liceu care studiază într-o altă localitate decât cea de domiciliu nu mai sunt eligibili pentru obținerea bursei de ajutor social.

„Forma finală a ordinului încă nu a fost publicată pe website-ul Ministerului Educației sau în Monitorul Oficial al României, iar elevii, profesorii și părinții au aflat de noile modificări fie din presă, fie din informările pe care le-au transmis inspectoratele școlare județene, fără ca Ministerul Educației să vină cu vreun anunț public de orice fel.

Consiliul Național al Elevilor trage un semnal de alarmă cu privire la inechitățile cauzate de implementarea noilor modificări aduse modului de acordare a burselor școlare. Considerăm a fi discriminatorie eliminarea elevilor din clasele a V-a din lista beneficiarilor de bursă de merit, în contextul în care legislația în vigoare stabilește dreptul la burse al tuturor elevilor, iar Ministerul Educației este dator să identifice criterii echitabile, care să vină în sprijinul tuturor elevilor, ținând cont de faptul că bursa de merit reprezintă un stimulent pentru elevii care ating performanțe școlare remarcabile.

În același timp, subliniem faptul că eliminarea elevilor navetiști din ciclul liceal din lista de beneficiari ai burselor sociale nu face altceva decât să accentueze lipsa de responsabilitate cu care autoritățile tratează subiectul transportului elevilor. În contextul în care prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 50/2021 acoperă decontarea cheltuielilor de transport într-un procent foarte mic, ținând cont de creșterea prețurilor practicate de operatorii de transport, bursa de ajutor social, în cuantum de 200 de lei/lună, ar fi reprezentat o șansă în plus pentru acele familii care se confruntă cu mari probleme din punct de vedere financiar și care acum vor fi puse în situația în care să nu își permită plata lunară a abonamentelor de transport pentru elevi, acestea ajungând să se ridice și la peste 400 de lei/lună în unele județe.

Aducem în vedere faptul că rata abandonului școlar crește într-un ritm accelerat, mai ales din cauza lipsei de acces la transport gratuit. Consiliul Național al Elevilor solicită ferm Ministerului Educației rectificarea criteriilor generale de acordare a burselor, cât și o întâlnire cu partenerii de dialog social axată strict pe acest subiect”, se afirmă într-un comunicat al Consiliului National al Elevilor.

 

Cîmpeanu a dat, Cîmpeanul a luat

Măsura de a da burse sociale pentru elevii care fac naveta a fost propusă de ministrul Cîmpeanu la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, când s-a lăudat pe toate televiziunile că „obiectivul permanent al Ministerului Educației este încurajarea, motivarea elevilor pentru învățare, dar și susținerea materială a elevilor din categoriile vulnerabile”. Nouă luni mai târziu, cu câteva zile după începerea școlii, mai exact pe 7 septembrie, ministrul emite un ordin (nr. 5.379) prin care elimină toți liceenii din categoria celor care primeau bursa socială pentru navetă. Conform declarației publicate ulterior de Cîmpeanu, simplu fapt că un elev a ajuns să învețe la liceu înseamnă că provine dintr-o familie cu venituri mari.

 „Reprezentanții politicianismului care solicită să primească burse sociale și toți elevii proveniți din familii cu venituri mari sau foarte mari, doar pentru că locuind în proximitatea marilor orașe învață in licee din București, Cluj, Iasi, Timișoara sau Sibiu, solicită ca elevii aflați cu adevărat în dificultate să aibă un sprijin material puternic diminuat! Iar cu acest lucru Ministerul Educatiei NU poate fi de acord!”, a scris pe Facebook Sorin Cîmpeanu.