Elevii din clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 16, Oradea, au participat, ieri, la o altfel de lecție de istorie. În cadrul programului „Şcoala Altfel”, sub îndrumarea profesorului Victor Albu, a avut loc prezentarea cărţii de teatru „Eva Heyman”, scrisă de Pașcu Balaci și apărută în acest an la Editura Aureo.

Făcând referire la evenimentele istorice prin care a trecut, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, comunitatea evreiască din Oradea, profesorul Victor Albu a arătat că din cei 30.000 de evrei din Oradea care au fost deportaţi în lagărele naziste, s-au întors acasă mai puţin de 3.000, tragedia trăită de ei constituind o pagină neagră a istoriei umanităţii.

„Astăzi, evreii din Oradea reprezintă cea mai importantă comunitate după cea din București”, a mai spus profesorul, adăugând că mare parte dintre cele mai importante clădiri Art Nouveau din Oradea au fost construite de către familii de comercianți sau industriași evrei din Oradea.  

În continuare, scriitorul și dramaturgul Pașcu Balaci le-a prezentat elevilor, pe scurt, istoria Evei Heyman, arătând că această tânără avea o vârstă apropiată de a lor, 13 ani. De asemenea, invitatul a subliniat faptul că Eva Heyman este varianta orădeană a Annei Frank din Amsterdam, pentru că ambele adolescente evreice au păstrat câte un jurnal în timp ce lumea se schimba în jurul lor ca urmare a ocupaţiei naziste.

Tânăra Eva, de 13 ani, s-a aflat în Oradea în timpul evenimentelor din martie până în iunie 1944, despre care a lăsat mărturii inestimabile în cartea sa unică, intitulată „Jurnalul meu”. A trăit clipele terorii instaurate de autorităţile locale, atât prin deposedarea totală de bunuri a familiei sale, ca şi a altor evrei orădeni, tratarea jignitoare a acestora, înghesuirea lor în cele două ghetouri din oraş, condiţiile de viaţă îngrozitoare din acestea, experienţele tragice de aici şi, desigur, deportarea lor în lagărele morţii din Polonia, unde şi-a sfârşit şi ea zilele, în perioada dinaintea eliberării din captivitatea nazistă.

Pe 15 octombrie 2015, în amintirea acestui copil-simbol, la Oradea, a avut loc dezvelirea memorialului „Eva Heyman”, o lucrare realizată de sculptorul Flor Kent, același care a mai realizat statui ale unor copii evrei (refugiați Kindertransport) în gări din Londra, Viena sau Praga. Lucrarea este un omagiu adus copiilor deportați din Oradea în 1944, iar Eva Heyman a fost unul dintre ei, care a murit în lagărul de la Auschwitz. Unul care prin memoriile sale a impresionat inimi și a înlăcrimat ochi. Statuia este amplasată chiar la intrarea în Parcul Bălcescu, la intersecția străzilor Armatei Române cu Sucevei. Amplasarea statuii Evei Heyman a fost făcută la iniţiativa Asociației Tikvah.