Peste 200 de elevi şi profesori s-au implicat cu entuziasm și mult talent în concursul „Mesajul meu antiviolență”.

Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea a găzduit Concursul cu tematică preventivă „Mesajul meu antiviolență”, adresat elevilor de gimnaziu, organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Bihor, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi cu cei ai Liceului gazdă.

Peste 200 de elevi și profesori organizaţi în 23 de echipaje din cadrul unor instituţii de învăţământ gimnaziale din Bihor au concurat pentru a-şi dovedi cunoştinţele în materie de prevenire a violenţei în mediul şcolar. Ca în fiecare an, tinerii au avut libertatea de a alege mesajele preventive și forma în care le transmit. Combinând educația cu arta teatrală, copiii au regizat scenetele și au fost, în același timp, și actori în propriile piese.

În acest an, juriul, format din psihologi, profesori de artă teatrală, profesori, reprezentanți ai unor ONG-uri care activează în domeniul social, au avut de apreciat 23 de scenete originale. În concurs au fost înscrise scenete cu mesaje preventive precum: „Suflete încătușate”, „Violența nu se rezolvă prin violență!”, „Trecut și azi – haz și necaz”, „Învinge răul prin bine!”, „Copiii au suflet, nu sunt obiecte!”, „Cuvintele pot zidi sau nărui suflete!”, „Voci netăcute”, „Discriminarea ucide vise!”, „Privește, cunoaște, înțelege și nu judeca - și cuvintele dor!”, „Viața înseamnă să ai curajul să alegi!”. Prima probă, momentul artistic, a constat în demonstraţii de dans, muzică, sport sau scurte scenete, care au surprins efectele nocive pe care violenţa, indiferent de forma sa de manifestare, o are asupra adolescenţilor, dar şi metode de a contracara astfel de manifestări. Expresivitatea, originalitatea, legătura conţinutului cu tema, precum şi alte asemenea criterii, i-au animat pe elevi într-o strânsă luptă pentru locurile fruntaşe. Elevii au folosit atât limbajul verbal, cât și cel nonverbal pentru a-și transmite cât mai eficient mesajele de prevenire a violenței, utilizând și un fond muzical adecvat, astfel încât să încânte auditoriul format din părinți, profesori, colegi. Cea de-a doua probă a concursului a constat în completarea unui chestionar cu 10 întrebări pe teme de prevenire, formulate din „Ghidul practic de prevenire a criminalității și victimizării - Cuvinte care dor și rănesc”, editat în anul 2018, de IPJ Bihor. Prin intermediul acestei probe, au fost testate cunoștințele elevilor cu privire la modul de gestionare a anumitor situații de risc, dobândite de aceștia în cadrul orelor de educație preventivă susținute permanent de polițiștii de prevenire bihoreni. În urma parcurgerii probelor din concurs, premiul I a revenit echipajului format din elevii Şcolii Gimnaziale nr.1 Săliște de Vașcău, locul al II-lea a fost adjudecat de echipa Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bogdan” Vașcău, iar echipajul de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din municipiul Oradea s-a clasat pe locul al III-lea. De asemenea, a fost acordată şi o mențiune, aceasta revenind echipajului de la Școala Gimnazială Nr. 1 Nucet. Totodată, au fost acordate mai multe premii speciale, unul pentru „Cea mai bună interpretare”, obţinut de echipajul Școlii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu” Oradea, un altul pentru „Cel mai bun moment artistic” a fost acordat echipei Școlii Gimnaziale nr.1 Roșia, premiul pentru „Cea mai bună costumație” a revenit echipei Colegiului Național „Iosif Vulcan” din Oradea. Premiul pentru „Cel mai bun mesaj preventiv” a fost acordat elevilor de la Liceul Tehnologic Nr.1 Dobrești – structura Școala Gimnazială nr.1 Hidișel, pentru mesajul „Fii mare când ești mic, ca să nu fii mic, când ești mare!”