Joi, 26 octombrie, în sala multimedia a Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, Oradea, a avut loc evenimentul de diseminare a proiectului „Suflete deschise pentru prevenirea abandonului școlar la elevii cu părinți migranți”, finanțat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor și coordonat de Asociația Tineretului Voluntar.

Asociația Tineretului Voluntar, o organizație de tineret înființată în luna martie a acestui an, a derulat, în perioada 17 iulie – 10 octombrie 2017, proiectul finanțat de DJST Bihor, în care au fost implicați 15 profesori tineri și 60 de elevi cu părinți migranți de la trei colegii tehnice din Oradea.

Partenerii proiectului au fost: Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea (coordonator, prof. dr. Ramona Maghiar – responsabil proiect), Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea (coordonator, prof. Voichița Darna) și Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Oradea (coordonator, prof. Monica Nistor).

„Contextul în care a fost ales acest proiect este numărul tot mai ridicat al elevilor cu risc de abandon școlar în cele trei unități școlare din Oradea, unde au fost identificați 156 de elevi cu părinți migranți. Foarte mulți din acești elevi au performanțe școlare reduse și un număr mare de absențe. Acest proiect se doreşte a fi un suport şi un punct de plecare în abordarea şi confruntarea cu o problemă atât de serioasă şi delicată cum este migraţia forţei de muncă în străinătatea şi consecinţa ei directă, copiii ce rămân acasă”, a spus prof. dr. Ramona Maghiar.

În opinia sa, este foarte important ca toţi factorii responsabili de creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor să conştientizeze consecinţele ce pot să apară în urma acestei separări, atât din punct de vedere fizic, cât mai ales psihic şi emoţional.

„Scopul proiectului a fost evitarea consecințelor negative potențiale (performanțe școlare reduse și abandon școlar) legate de privarea de afectivitate și lipsa de supraveghere a elevilor care au părinți plecați în străinătate”, a menționat Ramona Maghiar.

Principalele activități derulate în cadrul proiectului au fost: cursuri cu profesori tineri (până în 35 de ani), care au predat la clase cu elevi care au părinți plecați în străinătate; cursuri de dezvoltare personală și orientare în carieră pentru 60 de elevi cu părinți migranți, în cadrul cărora s-a urmărit conștientizarea importanței școlarizării și îndrumarea elevilor pentru viitoarea lor meserie; activități extrașcolare: competiții sportive (tir cu arcul), activități culinare și ateliere creative, îndrumate de voluntarii asociației.

Joi, în sala multimedia a Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, la evenimentul de diseminare a proiectului, au participat trei elevi (de la fiecare școală) care au fost implicați în proiect, membrii proiectului și cadre didactice absolvente ale unui curs pentru profesorii tineri (sub 35 de ani).