Fondul Științescu este o mișcare națională care-i încurajează pe cei pasionați să le arate copiilor, prin experiment, activități practice și joc - acea latură a disiplinelor științifice care cu greu poate fi descrisă în manuale.

Științescu, a cărui menire este să-i ajute pe copii să descopere sensul ultim al științelor, le oferă mentorilor - profesori, elevi, studenți, profesioniști din toate domeniile - finanțări, resurse, îndrumare și sprijin.

În Bihor, programul este implementat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea, alături de Federația Fundațiile Comunitare din România, cu sprijinul Romanian-American Foundation, a partenerilor locali și a donatorilor individuali.

Obiectivele strategice ale programului sunt să ofere educatorilor pasionați de științe resurse pentru a desfășura activități care să facă științele mai atractive și interesante pentru tineri și să încurajeze filantropia individuală, dar și să aducă la un loc, în jurul unui subiect important precum educația, o comunitate locală de suporteri și oameni de acțiune. Granturile sunt acordate educatorilor, organizațiilor neguvernamentale, școlilor, grupurilor de inițiativă, persoanelor fizice, studenților pentru inițiative locale creative și inovative  care propun o abordare de învățare multi-disciplinară și aplicată a științelor.

Proiectele propuse trebuie să ajute tinerii să descopere miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să înțeleagă ce au însemnat descoperirile științifice pentru omenire și ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu pasiune științele exacte, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI.

„Aceste fonduri sunt extraordinare. Eu m-am bucurat enorm când am aflat de Științescu, deoarece orice mic proiect pe care îl faci are nevoie de fonduri și atunci nu poți să lucrezi dacă nu ai fonduri. Or, acest lucru, vine în întâmpinarea necesității de a avea fonduri pentru a realiza o mulțime de proiecte cu copiii”, afirmă Nicole Pazmany, profesor coordonator al proiectului Călătorie prin Univers cu astronava Pământ.

Cei care doresc să se implice în acest program și au idei inedite de proiect, trebuie să le trimită până în 20 ianuarie 2022.

Informații suplimentare se pot afla pe pagina de Facebook a Fundației Comunitare Oradea.