În cadrul proiectului „Școala este șansa ta, împreună vom reuși!” - Elevii mentori juniori, premiați
Sala mare a Primăriei Oradea a găzduit vineri, 18 martie, festivitatea dedicată proiectului educativ „Școala este șansa ta, împreună vom reuși!”, proiect de prevenire și combatere a abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii de către elevii din categorii dezavantajate.
Proiectul a fost coordonat de Colegiul Tehnic Mihai Viteazul. În dechiderea evenimentului viceprimarul Arina Moş s-a adresat elevilor şi părinţilor prezenţi. „Consider că, după doi ani de pandemie, e o provocare să ne aducem copiii în școli, nu doar cu prezență fizică, ci pur și simplu să fie conectați cu ce se întâmplă într-o sală de clasă, să fie implicați în activități curriculare și extracurriculare, în vederea îmbunătățirii rezultatelor la învățătură”, a spus viceprimarul. „E o provocare pentru dascăli să reușească să dezvolte o atitudine pozitivă a elevilor față de școală. E nevoie de multă muncă din partea dascălilor, implicare, empatie, pe scurt - școala să înțeleagă că cea mai importantă și prețioasă resursă de care trebuie să avem grijă este elevul. În această sală avem împreună atât dascălii minunați care au reușit să treacă dincolo de procesul de educație, reușind să ofere elevilor lor un suport moral, lucru atât de rar și atât de important în vremurile pe care le trăim, cât și elevi merituoși, care au demonstrat că vor și pot să-și depășească limitele și că, deși au o vârstă fragedă, se gândesc la viitorul lor și pun deja bazele acestuia”, a mai spus Arina Moş.
Viceprimarul a premiat apoi cei 22 de elevi mentori juniori ai Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” care fac parte din grupul-țintă al proiectului.
În timpul evenimentului, pe video-wall-ul din sala mare au rulat imagini din timpul activităților desfășurate de aceștia la orele de practică pe diferite domenii: alimentație publică, cofetar, bucătar, ospătar, coafură-frizerie etc.
Obiectivul proiectului „Școala este șansa ta, împreună vom reuși!” este implicarea elevilor din categorii dezavantajate în diverse activități curriculare și extracurriculare în vederea integrării acestora și îmbunătățirii rezultatelor la învățătură. Directorul adjunct al colegiului și coordonatorul acestui proiect, Monica Runcanu, a mulțumit catedrei „Aria Curriculară Tehnologii” pentru implicarea de care au dat dovadă în cadrul proiectului.
„Proiectul și-a propus de la început să formeze un grup voluntari, de mentori adolescenți, care au rezultate bune la învățătură, rezultate foarte bune la practică și care doresc să facă o carieră în domeniul pe care și l-au ales să-l studieze în cadrul colegiului. Știm cu toții că adolescenții sunt mult mai deschiși la o prezentare, la o activitate tematică realizată de către un coleg de aceeași vârstă, fapt observat de altfel în cadrul tuturor activităților pe care le-am desfășurat”, a spus directorul adjunct al colegiului.
În continuare, directorul Colegiului Tehnic Mihai Viteazul, Ruben Filimon, a făcut o scurtă prezentare a învățământului profesional în România, subliniind că după anul 2009, când în România s-a renunțat la acest tip de învățământ, s-a ajuns apoi la concluzia că fără acest tip de învățământ nu se poate funcționa.
Pentru cei care nu știu, un elev înscris la învățământul profesional dual în Oradea beneficiază de mai multe facilități, respectiv 200 de lei din partea Ministerului, 200 de lei din partea angajatorului și masă, și cazare asigurate de Primăria Oradea.
Prezent la eveniment, inspectorul general al Inspectoratului Județean Școlar, Horea Abrudan, a felicitat conducerea Colegiului Tehnic Mihai Viteazul pentru acest proiect, apreciind că mesajul „Școala este șansa ta, împreună vom reuși!” este unul cu multe semnificații atât pentru elevi, cât și pentru dascăli, dar și pentru întreaga comunitate.
„Inspectoratul Școlar Județean prin activitatea sa încearcă în permanență să adapteze nevoile de competențe la cerințele pieței muncii. Este important să putem răspunde acestor cerințe și încercăm să o facem cât mai bine prin toate cele 23 de unități de învățământ cu specificul învățământ profesional și tehnic pe care le avem în județul Bihor”, a precizat Horea Abrudan, directorul ISJ.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.