Zi decisivă pentru peste 4.000 de elevi, ieri, 18 iunie. La ora 9.00 absolvenții claselor a VIII-a au susținut prima probă la Evaluarea Națională, examen care va decide școala pe care tinerii o vor urma din toamnă și, probabil, direcția pe care vor merge în viitor.

La Școala Dacia, unul din cele 33 de centre de examinare, elevii au început să se strângă în fața intrării, de la ora 7.30. În grupuri mici, sau împreună cu părinții, cei mai mulți dintre tineri erau optimiști, convinși că rezultatul va fi doar o confirmare a ceea ce au acumulat în anii de școală. O parte dintre ei au trecut prin fața foilor lipite pe geam (13 coli albe, așezate câte 4 pe rând) , citind clasa în care au fost repartizați și regulile examenului. În clase, elevii s-au pus în bănci în ordinea în care au fost strigați, pe același rând, unul în spatele celuilalt, sub ochii vigilenți ai camerelor. Creioanele, pixurile, radierele, respectau și ele rândurile, aliniate pe colțurile băncilor, ca la armată. Doar glasul dascălilor se mai auzea: „scrisul trebuie să fie citeț, colțul din dreapta foii, lipit”.

„Sunt 186 de elevi de la Școala Dacia, Liceul de Arte și Liceul Teologic. Avem 13 săli de examen și 41 de asistenți, câte doi supraveghetori pe sală și două săli de bagaje. Am făcut instruirea asistenților, a membrilor comisiei, și totul va fi bine”, spunea, la prima oră, directorul Florian Hava.

Examenul nu a fost unul dificil. La subiectul I, pe baza unui frgament din „Ultima cursă” de Horia Lovinescu, elevii au avut de răspuns la 6 cerințe, notate cu câte 4 puncte fiecare (sinonime, rolul cratimei, diftong etc) și de scris o compunere (în care să precizeze, în detaliu, două trăsături ale genului dramatic) de minimum 150 de cuvinte, notată cu 16 puncte, prin care să argumenteze apartenenţa unui text la genul dramatic.

La subiectul al II-lea, pe baza unui fragment din „A fost odată un scriitor foarte încăpățânat”, de Alina Nelega, au avut de răspuns, la punctul A, la 6 cerințe a câte 4 puncte fiecare (cunoștințe despre text, timpul unor verbe, funcția sintactică a unor cuvinte, propoziții principale și subordonate etc). La punctul B (12 puncte) elevii au avut de redactat o naraţiune de 150 - 300 de cuvinte, în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la şcoală, în timpul unei activităţi de lectură.  

În Bihor, examenul a decurs fără probleme. „Din cei 4.634 de elevi înscriși, la prima probă au participat 4.085, 549 lipsind. Unii au ales să meargă direct la profesională, alții sunt corigenți sau repetenți. Nu am avut niciun elev eliminat”, a spus, pentru Crișana, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Claudiu Damian.

Astăzi, elevii din toată țara au o pauză, dar mâine, 20 iunie, va urma examenul la matematică iar vineri, 21 iunie, este programată proba la Limba şi literatura maternă.

Primele rezultate vor fi comunicate marţi, 25 iunie, până la ora 12:00 (în centrele de examen), contestaţiile urmând a fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 14:00 - 20:00. Rezultatele finale se vor afişa sâmbătă, 29 iunie.

Media de la Evaluarea Națională are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a, restul de 20% fiind media de absolvire a claselor a V – VIII.