Îngrijoraţi de situaţia de la Gojdu, un grup de profesori a transmis un memoriu - Împotriva politicii lui Nicoară
Situația de la Gojdu pune pe jar o parte din profesorii din Bihor. Aceștia acuză „tratamentul discriminatoriu” pe care îl implică modul în care se face școală la Gojdu. Asta pentru că nu e corect ca profesorii de acolo să facă mai puțin cu trei ore ca toți ceilalți și să primească aceleași salarii.
Era doar o problemă de timp până când „tratamentul special” pe care îl cer elevii și profesorii de la Gojdu să supere celelelate școli și pe ceilalți profesori. Asta pentru că, deciziilele care se iau la nivel de inspectorat au și rolul de a creea echilibre între școli (școlile, profesorii și elevii sunt egali în sistemul de Educație) pe când atunci când școlile decid singure anumite lucruri, creează dezechilibre ușor de văzut. Unul dintre aceste dezechilibre este cel legat de timpul mai scurt pe care un profesor îl petrece la oră, atunci când ea are 40 de minute, față de cel care respectă cele 50 de minute. Profesorii sunt bugetari, plătiți toți după niște reguli și legi. Ei intră în conflict de interese dacă decid singuri, pe banul angajatorului, cât să fie programul de lucru. În mare, asta s-a întâmplat la Gojdu, pentru că profesorii de acolo nu sunt plătiți de conducerea școlii ca într-o companie, ei sunt plătiți de la bugetul de stat și funcționează în baza unor legi ale acestuia.
Pornind de la această realitate, 30 de cadre didactice au semnat un „memoriu pentru susținerea calității în educație”, pe care Crișana vi-l prezintă integral.
Plătiți cu aceeași sumă, unii lucrează mai mult, alții mai puțin
„Având în vedere contextul actual și demersurile care s-au făcut pentru susținerea unor anomalii în educație, noi, cadre didactice și directori, pledăm pentru păstrarea normalității în școală.
Considerăm că nu e cazul să privim nepăsători la revoltele din ultimele zile care susțin «orele de 40 de minute» și «ziua online în scenariul 1». Nu insistăm asupra cadrului și aspectelor legislative care contravin acestor practici. Ridicăm o problemă simplă: norma unui cadru didactic este de 18 ore pe săptămână (ore, nu jumătăți de ore sau 40 minute). Un calcul simplu ne aduce în fața faptului că profesorii care țin ore de 40 de minute în loc de 50 efectuează de fapt cu 3 ore mai puțin pe săptămână. Dar toți sunt plătiți la fel. Dacă legislația în vigoare nu permite ca școlile să își aleagă cât să dureze orele de curs, această încălcare a legii atrage după sine încă o nedreptate. Plătiți cu aceeași sumă unii lucrează mai mult, alții mai puțin. Nu mai vorbim despre faptul că învățământului românesc, lovit și el de pandemie, numai o astfel de reformă nu i-ar lipsi, prin care să fie scurtate orele cu 10 minute. Totuși, îi sfătuim pe „nemulțumiții” care au răstălmăcit vorbele domnului inspector general și care își permit să susțină orice cu un astfel de aer superior să propună mai întâi o astfel de reformă legislativă pentru scurtarea duratei orelor de curs, în loc să protesteze pentru a crea spectacol. Aceasta pentru că nu se poate ca legea să fie numai pentru unii. Despre ziua online în scenariul 1 și despre ilegalitatea ei nu mai discutăm. Noi luăm atitudine în numele tuturor cadrelor didactice care au făcut și fac ore cu durată normală și care doresc ca învățământul românesc să revină la normalitate și să fie unul de calitate.
Nu putem lăsa să fie călcată în picioare demnitatea și prestația unor oameni profesioniști și corecți, care au luat măsuri în vederea menținerii calității în educație”
Autorii memoriului nu au ştiut folosi funcţia de autocorectare a greşelilor gramaticale, iar dumneavoastră aţi intervenit în textul lor, editându-l… Chiar nu s-a găsit nimeni, vorbitor de limbă română, să corecteze oleacă textul revoltaţilor împotriva revoltaţilor? Aşa, măcar cât să pună diacriticele unde trebuie, semnele de punctuaţie la locul lor şi să explice cât de corectă logico-gramatical este formularea «jumătăţi de ore»… Ca să nu mai vorbim de inepţia logică a frazei ce evocă contradicţia între aspectele «legislative» (corect ar fi fost «legale») şi practică ; cu siguranţă, semnatarii au vrut să spună exact opusul, dar, nah, la ţară merge şi aşa… Se pare că, pentru unii, nici măcar cincizeci de minute nu sunt destul. Altfel, #cuochiupeban
Si-a scos Blage ,,competenții", ,,lătrăii" in stradă. ,,Lătrăi competenți"de dreapta acum (sau de sens giratoriu". Ordin de unitate. Ca doar el e ,,șăful". Doar ca ,,ceilalți profesori" nu prea si-au asumat. Sunt cam ,,anonimi" acei ,,ceilalți". Apropo, stiati ca urmeaza ,,concursul de directori"? Da, da. ,,Concurs" sau recompensare politica. Tot una. Câți din ,,lătrăii competenti" trec acum proba de ,,competente la lătrat"? Eliminatorie, se știe.