Biblioteca Județeană din Oradea a fost ieri, 23 mai, de la ora 13.00, gazda simpozionului didactic „Manualul de limba și literatura română – între tradiție și actualitate”, un eveniment inedit dedicat atât profesorilor, cât și elevilor.

Moderatoarea simpozionului a fost directoarea bibliotecii, Ligia Mirișan, alături de care au mai participat autorul manualelor de Limba și literatura română Florin Cioban și directorul Departamentului de Limba și literatura română de la Facultatea de Litere a Universității din Oradea – Crenguța Gânscă.

„Manualele la care profesorul Cioban a lucrat trei ani sunt foarte bune pentru elevi și excelente pentru profesori. Vor ajunge la copiii care învață în limba română în Ungaria, dar eu vă spun sincer că mi-aș dori să intre și în posesia elevilor de la noi”, a spus Ligia Mirișan.

A urmat un moment muzical în care eleva Ana Carina Niculaș, pregătită de profesoara Georgiana Mircescu, a încântat publicul cu o melodie interpretată la flaut. Florin Cioban a vorbit mai puțin despre conținutul manualelor și mai mult despre experiența pe care a avut-o el și cei din jurul lui, cu manualele.

„Manualele ne călăuzesc pașii și ne rămân puternic întipărite în amintire. Tocmai de aceea a fost foarte dificil când a trebuit să gândesc eu un manual. M-am gândit la el ca la unul ideal, ca la manualul din care aș vrea să învețe copiii mei. Cei care vor judeca prima dată manualul vor fi elevii și se știe că este foarte greu să iei o notă mare de la elevi. Și este foarte important ca manualul să-i rămână ca o amintire plăcută a trecerii lui prin școală”, a spus Florin Cioban.

Prof. univ. dr. Habil la Universitatea ELTE din Budapesta și la Universitatea din Oradea, Ciobanu este autorul manualelor de limba și literatura română pentru clasele a VII-a, a VIII-a și a X-a pentru elevii români care trăiesc în Ungaria și învață la școli cu predare în limba română.

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Litere a Universității din Oradea.