O inițiativă lăudabilă, care s-a ridicat la un înalt nivel de venerare a „Luceafărului” literaturii naționale, a avut loc, recent, la Biblioteca Virtuală Elit, în prezența mai multor cititori și abonați, fideli acestei biblioteci.

„Poetul nepereche” le-a dat posibilitatea bibliotecarilor să scoată în evidență volumele de poezii eminesciene printr-o expoziție de cărți, multe exemplare ieșite de sub lumina tiparului la diferite edituri oferind o paletă largă de publicații, pentru a cunoaște și a studia viața și operele nemuritoare ale poetului.

Momentul special a fost oferit de prof. Octavia Vesa care a deschis, cu această ocazie, dorința fiecărui participant, precum și a bibliotecarilor, de a recita fragmente din cele mai frumoase poezii care au marcat amintirea tinereții lor și a orelor cursurilor de Limba și literatura română, unde și-au însușit cunoștințe despre viața și opera lui Mihai Eminescu.

Cărțile cu poeziile „Luceafărului”, expuse pe standurile Bibliotecii Elit, au fost urgent răsfoite de participanți, pentru a găsi versurile preferate și a fi recitate. Toți participanții la eveniment au recitat cu multă inspirație și dezinvoltură: prof. Leontina Costruț, prof. Florina Rodica Denuț, prof. Ecaterina Grecu, ed. Crina Calotă, ing. Miorița Săteanu, prof. Aurel Horgoș și Hetes Pascu, elevul Alin Ardelean și prof. Mirela Silaghi.

Un moment cu o deosebită implicare aniversară a fost distribuirea de către prof. Mirela Silaghi, director bibliotecă, a unui careu de rebus, care a conținut întrebări despre lumina Luceafărului poeziei naționale, pentru a fi completat de participanți și, mai ales, de cititorii permanenți ai bibliotecii virtuale Elit.

De altfel, colaborarea dintre Biblioteca virtuală Elit și unele unități de învățământ preșcolar și școlar a oferit posibilitatea organizării unei expoziții de desene, care reprezintă tema poeziilor eminesciene. Desenele au fost expuse pe vitraliile bibliotecii, fiecare desen conținând și o strofă a poeziei reprezentată prin desen.

La deschiderea expoziției, prof. Monica Cuibuș a menționat că „poeziile lui Eminescu oferă copilului modalitatea de excepţie pentru a-l introduce din realitatea existenţei în universul cunoaşterii”. De asemenea, prof. Cuibuș a menționat că elevii clasei pregătitoare B de la Școala Gimnazială „Lucreția Suciu” au deschis în școală, sub îndrumarea prof. Monica Cuibuș, o expoziție intitulată „Dor de Eminescu”. Prin cele două expoziții, copiii s-au familiarizat cu viața poetului. De asemenea, clasa IV-a, prin contribuția prof. Carmen Băliban, din aceeași unitate școlară, a oferit elevilor posibilitatea de a citi poezii, de a completa un rebus și o fișă (test-educativ) distractivă și de a rezolva, în încheiere, un puzzle semnificativ al titlurilor din poeziile „poetului nepereche”.

La panotarea expoziției „Dor de Eminescu” din Biblioteca virtulă Elit au participat elevii din Școala Gimnazială nr. 16, Școala Gimnazială nr. 11, Școala Gimnazială „Lucreția Suciu”, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont”, structură, Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr.1 Tileagd, Grădinița cu program prelungit nr. 54 și Centrul de Zi din cadrul Direcției de Asistență Socială Oradea.

La închidera expoziției, vineri, 28 ianuarie, unitățile de învățământ, cadrele didactice, coordonatoare ale expoziției, precum și elevii din unitățile școlare colaboratare au beneficiat de o Diplomă de onoare pentru participarea la expoziția „Dor de Eminescu”, panotată în Biblioteca Virtuală Elit Oradea.

Miorița SĂTEANU