La Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, a avut loc, în perioada 26-30 martie, „Săptămâna meseriilor”, în cadrul căreia s-au desfășurat mai multe activităţi de informare și orientare a elevilor cu privire la oportunitatea pe care o reprezintă continuarea studiilor în învățământul profesional și cel dual.

 

Astfel, prin Proiectul Educaţional Judeţean „Elevii de azi, specialiştii de mâine”, au fost organizate „Zilele porţilor deschise”, respectiv, în colaborare cu Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, au fost organizate vizite la agenții economici din Parcul Industrial, parteneri în formarea profesională a elevilor.

Cu ocazia acestui eveniment Colegiul a fost vizitat de 650 de elevi de la mai multe instituţii de învăţământ din Oradea: Şcoala Gimnazială nr. 11, Şcoala Gimnazială nr. 11 „Ion Bogdan”, Şcoala Gimnazială nr. 16, Şcoala Gimnazială „Octavian Goga”, Şcoala Gimnazială „Dacia”, Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”,  Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici”, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”, Liceul Ortodox „Roman Ciorogariu”, Şcoala Gimnazială „Szacsvay Imre”, Şcoala Gimnazială „Juhasz Gyula”, respectiv școlile  gimnaziale din: Sântandrei, Țețchea, Hotar, Cetariu, Șușturogiu, Sâniob, Ciuhoi, Săcădat, Oșorhei, Gepiu, Tărian, Lăzăreni, Cheresig.

Vizitatorii au fost conduşi într-un tur al școlii de către gazde pentru a se familiariza cu baza materială și au putut participa la diverse activităţi organizate în cadrul laboratoarelor de specialitate și work-shopuri pe diferite teme. În laboratoarele de electronică și electrotehnică s-au prezentat aparatele specifice electronistului, s-au făcut demonstraţii de măsurare a tensiunii electrice prin vizualizarea de semnale și au fost prezentate sistemele de acţionare electrică.

În atelierul de mecanică s-au explicat şi executat lucrări demonstrative (prelucrare prin aşchiere, lăcătuşărie, polizare, găurire etc.), iar în laboratorul auto și de legislaţie rutieră s-a prezentat simulatorul auto performant, pe care elevii l-au încercat, fiind captivaţi de noutatea experienţei.

În laboratorul de informatică s-a prezentat importanţa tehnicii de calcul în domeniul tehnic, iar la mecatronică s-a demonstrat funcţionarea senzorilor şi a unor roboţi în miniatură spre încântarea celor prezenţi. În laboratoarele de științe elevii au participat la experimente din cadrul chimiei și fizicii distractive, reprezentând aplicații ale cunoștințelor dobândite în cadrul orelor de teorie.

Catedra de estetică a susţinut activitatea de atelier cu titlul  „Să fii creativ!” implicând  elevii școlilor gimnaziale în vizionarea unor filme informative de specialitate, cataloage de specialitate, realizarea unor coafuri folosind tehnicile moderne, realizarea manichiurii și lăcuirea unghiilor cu modele de primăvară.

La atelierul de textile şi pielărie s-au confecţionat ornamente de Paști hand-made sau realizate la mașinile de cusut într-o atmosferă de sărbătoare creată de pregătirile pentru participarea la activitatea din cadrul proiectului „Tradiții și obiceiuri bihorene”. Elevii care se pregătesc pentru calificarea tehnician designer vestimentar și-au întâmpinat cu entuziasm vizitatorii pe care i-au inițiat în tainele prelucrării materialelor textile.

În cabinetul Firmelor de exerciţiu, elevii Colegiului Tehnic „Traian Vuia” au prezentat oferta educaţională precum şi expoziția realizată cu materiale confecționate de elevi în cadrul activităților specifice: pliante, cataloage, fluturași, cărți de vizită.

În laboratorul de alimentaţie publică, elevii de la clasele de specialitate au  participat la un concurs culinar constând în pregătirea unui fel principal și a unei salate de fructe, demonstrându-le vizitatorilor priceperea câștigată în urma orelor de pregătire teoretică și practică. Câștigătorii concursului au primit ca premiu o masă la World Trade Center.

O altă activitate s-a derulat în cadrul Proiectului Județean „Multiculturalitate în spațiul autohton”, legată de stereotipurile și prejudecățile întâlnite în societate. Elevii de gimnaziu s-au implicat, alături de colegii lor mai mari, în discuții care au concluzionat faptul că lipsa de toleranță este determinată de ignoranță, iar educația este esențială în combaterea prejudecăților și a integrării tuturor în societate.

„Considerăm că în urma activităților din cadrul „Săptămâna meseriilor” am reușit să atingem obiectivele principale ale proiectului nostru de a promova Învățământul Profesional și Tehnic, de a veni în întâmpinarea nevoii de formare iniţială a elevilor pentru domeniile mecanică, electronică, automatizări, electric, electromecanică, textile şi pielărie, fabricarea produselor din lemn, estetică şi igienă, turism şi alimentaţie, economic și de informare a elevilor de clasa a VIII-a, a părinților acestora și a profesorilor din școlile gimnaziale, cu privire la importanţa orientării profesionale în conformitate cu cerinţele pieţei muncii şi în concordanţă cu abilităţile şi interesele elevilor”, susține directoarea Daniela Vîlceanu.