Prin proiectul Erasmus Plus nr. 2019-1-RO01-KA102-061870 „Formare în companii europene: start-up pe piața muncii”, care se desfășoară pe parcursul anului școlar 2019-2020, 55 de elevi ai Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” beneficiază de pregătire profesională de calitate în Portugalia, stagiile de practică ale elevilor beiușeni fiind organizate în companii de profil din Lisabona și Montijo.

Claudia-Florina Cighir, directoarea Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”, anunța, zilele trecute, că prima dintre cele patru mobilități cuprinse în proiectul Erasmus Plus menționat a fost finalizată cu succes, iar celelalte, în condițiile pandemiei de coronavirus, urmând să fie reprogramate:

„În urma unei proceduri de selecție transparente – formată dintr-o verificare a cunoștințelor de specialitate și lingvistice – și a unui interviu motivațional, au fost selectați 16 elevi din clasa a X-a A, calificarea Tehnician în activități economice, care au efectuat stagiul de practică în perioada 24 februarie–13 martie 2020, în Montijo (Portugalia), având ca profesori însoțitori pe doamnele profesoare Aurelia Pașcalău și Corina Sabău.

Toți elevii participanți s-au mobilizat exemplar, dând dovadă de  încredere în sine, motivația de a participa la activitățile propuse de tutore, gândire creativă, originală, capacitatea de a lucra în echipă și relaționare cu ceilalți participanți la stagiul de practică, implicare activă în rezolvarea sarcinilor de lucru, atitudine pozitivă față de activitatea desfășurată, potențial pentru dezvoltarea profesională de succes. Participanții au obținut  douăsprezece calificative de «Foarte bine» și patru de «Excelent».

Din cauza situației existente la nivel european și nu numai, următoarele trei fluxuri vor fi reprogramate astfel: 23 de participanți din domeniul „Mecanic” vor efectua stadiul de practică în CENFIM, din Lisabona și 16 participanți – calificarea „Bucătar” – vor desfășura stagiul în șapte restaurante din Montijo. Urmează să aflăm în ce perioadă vor fi efectuate stagiile; în momentul de față, nu știm exact!”

Conform calendarului inițial, celelalte stagii de practică ar fi trebuit să se desfășoare în următoarele perioade: fluxul 2 (paisprezece elevi din clasa a X-a, calificarea „Tehnician proiectant CAD” și doi profesori însoțitori), între 16 martie și 3 aprilie, fluxul 3 (nouă elevi din clasa a X-a, calificarea „Mecanic utilaje și instalații în industrie” și un profesor însoțitor), din 4 până în 22 mai și fluxul 4 (șaisprezece elevi din clasa X-a, calificarea „Bucătar”, cu doi profesori însoțitori), între 1 și 19 iunie.

Directoarea Claudia-Florina Cighir a precizat că, pentru elevii din primul flux, deplasarea în Portugalia a însemnat și o călătorie culturală, aceștia vizitând mai multe obiective turistice din Lisabona, dar și alte puncte de atracție lusitane, precum celebrul loc de pelerinaj de la Fatima, renumita stațiune Cascais, situată pe litoralul atlantic sau Cabo da Roca, extramitatea vestica a continentului european.

Interlocutoarea noastră a evidențiat și beneficiile profesionale, în plan educațional, pe care proiectul le aduce elevilor participanți și școlii din care fac parte, în general: „În urma efectuării stagiilor de practică, certificarea elevilor s-a realizat prin obținerea Europas-ului. A fost efectuată sesiunea de echivalare, care va valida stagiile de practică efectuate la E Leclerc, lucru necesar în vederea încheierii mediilor la modulul de specialitate.

Putem concluziona că stagiile de formare profesională prin mobilități transnaționale consolidează cooperarea europeană în domeniul educației și formării profesionale, crescând dimensiunea europeană a educației oferite de către organizația beneficiară și de trimitere, Colegiul Tehnic Ioan Ciordaș”.