Dacă acum două luni Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” anunța deschiderea primului centru de învățare a limbii chineze în județul Bihor sub patronajul Institutului Confucius din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, duminică, 3 decembrie, primii 15 elevi au susținut testul HSK în limba chineză.

Testul a durat doar 45 de minute, subiectele fiind concepute de profesorii Institutului Confucius. Elevii s-au pregătit intens în ultima lună, în alte țări pregătirea durează minim 4 luni, condiția minimă pentru a fi acceptați să se prezinte fiind învățarea a 150 de cuvinte.

„Profesoara Cheng Li le-a stat alături în această perioadă, pregătindu-i intens, folosind imagini, jocuri, mult dialog și multe exerciții. Învățarea limbii chineze se face, de fapt, prin engleză, elevii fiind astfel nevoiți să  exerseze și această limbă”, susține directoarea adjunctă, prof. Rodica Mihaela Turcaș.  

Examenul a fost compus din două părți, ascultare și citire, iar pentru fiecare parte, lăzăriștii au trebuit să răspundă la câte 20 de întrebări. Răspunsurile au fost de formă grilă sau adevărat/fals. 

Pentru a promova examenul elevii trebuie să obțină minim 120 de puncte din cele 200, însă profesoara Cheng Li este încrezătoare că toți concurenții vor fi admiși, toți fiind foarte ambițioși și motivați să promoveze acest test care le dă șansa de a merge în tabăra de vară în China, dar și de a putea studia în această țară.

În centru studiază 135 de elevi ai liceului, iar de curând s-a înființat și o grupă de adulți.