De ziua Liceului „Aurel Lazăr”, pe 12 februarie, a luat oficial ființă RoboCode - Clubul de robotică și IT al Liceului Teoretic „Aurel Lazăr”, sub directa coordonare a profesorului Viorel Muscaș. Direcțiile principale vor fi implementarea unor mini-proiecte de robotică și realizarea de jocuri, atât video cât și fizice.

 

Activitățile care au dus la înființarea clubului sunt însă mai vechi. Anul trecut, în noiembrie, Viorel Muscaș a organizat în școală două evenimente: „AstroCamp” și „Play, Code and Enjoy” în cadrul inițiativei „Meet and Code” coordonate de Asociația Techsoup România.

„Am observat, la acele evenimente, entuziasmul cu care elevii au participat și mi-am propus să continui pe această direcție”, susține Muscaș.

În prezent, clubul își desfășoară activitatea bilunar și înglobează două direcții: implementarea unor mini-proiecte de robotică și realizarea de jocuri, atât video cât și fizice.

„În cadrul atelierelor pe care le desfășurăm, elevii descoperă etapele de dezvoltare ale unui produs software și modalitățile de realizare a unui joc pe calculator. De asemenea, ei află noțiuni primare de robotică și realizează proiecte simple în domeniu (de exemplu, un joc de lumini cu LED-uri, un termometru digital sau o ruleta electronică), iar prin scrierea de cod în Arduino aplică algoritmi elementari. Apoi, lucrând la jocurile clasice, membrii clubului vor învăța să identifice componentele calculatorului și rolul fiecăreia. Prin modalitatea de lucru în echipe, elevii vor putea să relaționeze și să coopereze mai bine, iar cei care au talent de lideri îi vor îndruma pe ceilalți. Toate activitățile din proiect vor fi presărate cu exerciții de gândire computațională, cu jocuri educative sau de logică, cu discuții libere, dar și cu prezentări motivaționale. Proiectul va include și vizite la firmele de IT din oraș, colaborări cu departamentul de Robotică din cadrul Universității Oradea și vor fi invitați foști elevi absolvenți ai liceului,  actualmente studenți la facultățile de profil, pentru a le vorbi despre rolul disciplinelor de real și tehnic în dezvoltarea lor profesională ulterioară”, mai spune Viorel Muscaș.