Lansare de carte la Universitatea din Oradea - Un altfel de manual de Fizică
„Dincolo de manual: explorări didactice în fizica atomică, nucleară și medicală” a fost lansată marți, 19 martie, la Biblioteca Universității din Oradea, în prezența unui public numeros și divers: profesori universitari, liceeni, membri ai comunității locale și invitați din mediul academic și privat.
Joshua Patrick Biro, absolvent al specializărilor Fizică Medicală și Istorie ale Universității din Oradea, a pornit în urmă cu un an într-un demers educațional unic. O lucrare de disertație care să investigheze cum este predată fizica atomică, nucleară și medicală în clasa a XII-a. Însă, în loc să rămână doar la nivelul teoretic, Joshua a mers direct în clase, printre elevi. Orădeanul a desfășurat activități didactice într-o clasă de matematică-informatică și a urmărit reacțiile elevilor – de la temerile legate de radiațiile ionizante până la înțelegerea proceselor de imagistică sau radioterapie.
Prima întrebare adresată elevilor a fost, de fapt, un test: „Câți dintre voi vă aduceți aminte de ultima problemă de fizică pe care ați rezolvat-o și din care ați simțit că ați rămas cu ceva util și bun?” A urmat o liniște semnificativă. Acea reacție a devenit impulsul pentru ceea ce avea să urmeze – nu doar o lucrare de cercetare, ci o carte.
Evenimentul a fost moderat de Ovidiu Milian, președinte al Asociației Deficienților Locomotorii Bihor, iar printre invitați s-au numărat fizicianul Cristian Presură (prin videoconferință), prof. univ. dr. Loredana-Gabriela Marcu, coordonatoarea științifică a lucrării, Ruxandra Sime, reprezntantul principalei firmei care a sponsorizat cartea, Robert Rezmuves, din partea Comunității Evreilor din Oradea, și David Hoduț, student și fost elev implicat în activitățile didactice ale autorului.
Fizicianul Cristian Presură a vorbit despre relevanța cărții într-un domeniu adesea evitat de elevi și profesori: fizica nucleară și medicală. El a susținut importanța metodei investigației în procesul de predare: „Și după ce inteligența artificială va scrie pentru noi manuale, întrebarea rămâne la fel: cum reușești să faci relevantă fizica și s-o faci atractivă?” „Esența metodei investigației este să începi mai întâi cu o experiență directă și apoi cu reflecția. Să începi cu experiența și să te întrebi ce poate să fie și în același timp, să adaugi un strat de curiozitate, un strat de mister, un strat de căutare. Atunci când folosești această metodă, ai dreptul să vii cu teorii fără ca profesorul să te certe sau să-ți dea o notă mică dacă teoria respectivă nu e bună. Pentru că tu ai descoperit, tu ți-ai pus problema, și tu ai venit cu prima explicație. Profesorul trebuie să te ajute cu înțelegerea, deci să te ducă mai departe către acel răspuns”, a explicat fizicianul, coordonatorul a două manuale de clasa a VI-a și a VII-a, ambele bazate pe metoda investigației.
Loredana-Gabriela Marcu, coordonatorul științific al cărții și cadru didactic la specializarea Fizică Medicală a Universității din Oradea, a vorbit despre evoluția sa și despre potențialul didactic al lucrării: „Citindu-i lucrarea, am spus că într-adevăr merită să ducă această lucrare la un alt nivel și să facă, de fapt, ceea ce a realizat astăzi. În acest context, cred că este oportun să spun că pentru un profesor (nu numai universitar) unul dintre cele mai mari succese este să-și vadă studentul realizat”, a menționat cadrul didactic.
Un moment inedit a fost și workshop-ul de la final, în care fizica a fost pusă în dialog cu arta.
Cartea, apărută la editura Casa Cărții de Știință, nu este un manual în sens clasic, ci o invitație la reflecție. Text care îmbină cercetarea riguroasă cu o viziune umanistă asupra educației, prin diverse teme de reflecție situate la sfârșitul fiecărui subcapitol. Acestea sunt menite să apropie cititorii de aplicațiile subdomeniilor amintite, în contexte didactice, dar și în cele referitoare la viața de zi cu zi.
„Dacă această carte ajută măcar un profesor, un elev, un părinte sau un om care simte că fizica l-a părăsit... atunci nu am scris-o în zadar”, a spus Joshua Patrick Biro, în încheiere.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul asociației de voluntariat FRENDS, unde Patrick este voluntar.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.