Liceul „Don Orione” a fost, la sfârșitul săptămânii trecute, vineri, 23 martie, gazda festivității de deschidere a unui proiect româno-ungar în valoare de peste 1,1 milioane de euro, care are ca scop protejarea mediului și impulsionarea turismului local.

 

La eveniment au participat managerul – Martin Miheller, Banfi Peter – şef serviciu, Parcul Național Crișuri – Mureș, dr. Orosz Tivadar – Camera de Comerț și Industrie a județului Bekes, inspectorul IȘJ – Kery Hajnal și Mihai Fechetă – președintele Societății de Binefacere „Don Orione”.

În fața a peste 100 de participanți adunați în Sala de Sport a Liceului, preotul Mihai Fechetă a spus că proiectul a fost făcut special pentru elevi.

Derulat în parteneriat cu maghiarii, proiectul „Joint Challenge and Joint Cooperation for the Management of Cross-Border Natural Heritage” (Provocări comune și cooperare pentru gestionarea patrimoniului natural transfrontalier) presupune amenajarea unui Refugiu Turistic în localitatea bihoreană Zece Hotare, comuna Șuncuiuș. Mai exact, construirea unui spaţiu destinat turiştilor, care vor să poposescă şi să admire frumuseţile naturale, beneficiind, în acelaşi timp, de anumite facilităţi cum ar fi acces la curent electric, utilităţi, servicii de prim ajutor, spaţii de informare turistică etc. Acest popas turistic va fi prevăzut şi cu un Observator pentru a putea admira de la înălțime peisajul. Refugiul va fi accesibil și persoanelor cu dizabilitați motorii, Observatorul fiind dotat cu un lift. Vor fi organizate rute tematice cu scop educaţional şi va fi igienizată o suprafață mare de teren Natura 2000 pentru a-i reda frumuseţea pe care o merită.

În plus, Liceul „Don Orione” va organiza programe educaţionale pentru copii şi tineri, cu privire la biodiversitate şi protecţia naturii, ţintind pe termen lung formarea unei atitudini sănătoase cu privire la protejarea patrimoniului natural.

„Ne propunem să transmitem tinerilor iubirea pentru natură prin multiple activităţi, cum ar fi: şcoala în natură, cursuri despre natură și înfiinţarea unei mini-grădini zoologice şi botanice”, mai spun organizatorii.

Proiectul este organizat de Societatea de Binefacere „Don Orione”, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Békés și Parcul Național Crișuri – Mureș. Durata de implementare este de 24 de luni, activitățile bilaterale derulându-se în perioada 1 martie 2018 – 29 februarie 2020. Bugetul total al proiectului este de 1.117.788 euro, din care 400.100 euro revin Societăţii de Binefacere „Don Orione”, 630.000 euro revin Parcului Național Crișuri – Mureș din județul Békés, iar 87.688 euro revin Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Békés.