Moment aniversar la „Cantemir” - 150 de ani de la atestarea școlii
Ca în fiecare an, data de 26 octombrie este prilej de sărbătoare pentru elevii și profesorii Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” din Oradea, zi dedicată omagierii mentorului spiritual al școlii.
Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la prima atestare documentară a instituției, aflată sub patronajul spiritual al domnitorului moldovean. Prin personalitatea sa enciclopedică, Dimitrie Cantemir rămâne un model de perseverență și autodepășire pentru generațiile de elevi.
Cu această ocazie, luni, 26 octombrie, elevii claselor a VI-a A și a VII-a A, însoțiți de directoare, prof. dr. Viorica Popa, și de profesoarele Amalia Turcu și Diana Hera, au păstrat un moment de reculegere și au depus flori la statuia domnitorului. Semnificația acestei zile a fost evocată de directoare, care le-a reamintit elevilor preocuparea continuă a marelui cărturar pentru învățătură: „Cine întru muritori este atât de învăţat, căruia mai multă parte a învăţăturii să nu-i lipsească?”. Tot luni a apărut numărul aniversar al revistei școlii, „Inorogul”, care încununează munca întregului colectiv. De 12 ani, revista „Inorogul” surprinde prin originalitate și creativitate, fiind locul în care deopotrivă învățătorii, profesorii și elevii își împărtășesc gândurile și emoțiile. Coordonați de profesoara de educație plastică, Gabriela Sim, elevii au creat o expoziție cu titlul „Dimitrie Cantemir - domnitor al Moldovei și personalitate culturală”, având ca scop evidențierea operelor reprezentative și momentele importante din cariera politică a lui Dimitrie Cantemir. De asemenea, în cadrul cursurilor, elevii au urmărit prezentarea în power point „Dimitrie Cantemir – domnitor al Moldovei și cărturar de renume al neamului românesc”, care s-a remarcat prin grafica inedită.
Bucuria acestei aniversări îi regăsește pe elevi și profesori cultivând, cu responsabilitate, aceleași valori – profesionalism, respect, solidaritate, umanism - menite să mențină tradiția și prestigiul școlii”.
Prof. Annamaria Gliga
,,Bucuria acestei aniversări îi regăsește pe elevi și profesori cultivând, cu responsabilitate, aceleași valori – profesionalism, respect, solidaritate, umanism - menite să mențină tradiția și prestigiul școlii”. De cultivat ati cultivat, numai sa rasara! ,,Semnificația acestei zile a fost evocată de directoare..." Ce-i asta , prof Gliga?! De ,,dorectoare"? ,,Fonctiile" sunt substantive la genul masculin. Dar aveti limba buna. Profesionista chiar la indulcit ,,nomenclatura". Viitoarea ,,directoare"sai ,,inspectorita". Cultivati, cultivati in continuare!
Sa nu uitam sa ii invatam pe copii sa omagieze mortii. Nu ii lasati sa ,,omagieze"viitorul, sau sa sa vada prezentul . Tineti-i cu privirea spre trecut. Inainte tineri frumosi si ,,liberi" ca inainte era mai bine. De asemenea sa fie adus si soborul de prefericiti. Preotii zic ca oamenii se trag din Adam si Eva dar noi, romanii ne tragem din Traian si Decebal. Felicitari dascalilor pentru puncyajul obtinut la dosarul personal cu aceasta activitate.