În perioada 10-24 martie, opt elevi de la Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” Oradea, însoțiți de directorul adjunct al liceului, prof. Roland Bocoi, au participat în cadrul celui mai mare program al Uniunii Europene pentru educație, formare profesională și tineret  Erasmus+ la proiectul cu titlul „Professionalising Sports Instructor career within European Context”, desfășurat în Granada, Spania.

Aplicantul proiectului a fost Clubul Sportiv Municipal Timișoara, iar ca parteneri au fost Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” Oradea, Liceul cu Program Sportiv „Banatul” Timișoara, Liceul cu Program Sportiv „Mircea Eliade” București și Colegiul Național Sportiv „Cetate” Deva. Parteneri externi ai proiecutlui au fost Mobility European Projects Granada, care este o organizație privată de training axată pe activități de pregătire în domenii și competențe diverse pentru elevi din școli gimnaziale și liceale, având o vastă experiență în implementarea diverselor proiecte cu finanțare europeană, și WE Fitness Club, cel mai mare centru de sport de performanță și întreținere fizică din Andaluzia, cu un spațiu de 40.000 metri pătrați. WE Fitness Club a participat la programul de formare, urmărind dezvoltarea competențelor profesionale specifice, competențelor lingvistice de comunicare, dar și capacitatea de a lucra cu oamenii. A asigurat mentoratul și monitorizarea în perioada mobilității, a realizat evaluarea activității participanților.

Proiectul a pornit de la situația existentă în realitatea românească privind valorificarea oportunităților de resursă umană furnizate de liceele și cluburile sportive. România se încadrează în tendințele europene privind nevoia asumată pentru sport și mișcare, în exigențele consumatorului român pentru infrastructura specifică sportului/mișcării, dar și pentru existența unor profesioniști care să ofere servicii de calitate pentru consiliere, asistență, suport în desfășurarea acestor activitați de timp liber și opțiune pentru sănătate.

Proiectul urmărește profesionalizarea tinerilor participanți pentru a le asigura inserția facilă pe piața muncii, pentru a asigura tranziția de la elevul sportiv la elevul instructor sportiv. Proiectul va avea impact inclusiv asupra elevilor de gimnaziu, care vor privi catre liceele sportive nu doar ca o forma de ,,evadare” din școala care te pune sa înveți, ci ca o opțiune școlară și profesională care iți asigură un viitor. Nu toți elevii pot fi sportivi de succes, dar mulți dintre elevi pot deveni instructori sportivi de succes.

La finalul stagiului de formare, elevii participanți la proiect au primit certificiatele de participare și Europass Mobility Document, care atestă cunoștințele, abilitățile și competențele dobândite în mobilitate de către participanți.