„Peda 100”: a treia școală centenară din Beiuș!
După Colegiul Național ˝Samuil Vulcan˝, înființat acum 194 de ani și Colegiul Tehnic ˝Ioan Ciordaș˝, cu cele 136 de toamne ale sale, o a treia școală beiușeană se apropie de centenar: Liceul Vocațional Pedagogic ˝Nicolae Bolcaș˝, instituție de învățământ care și-a deschis porțile la 11 octombrie 1922.
Manifestările dedicate Centenarului Liceului Vocațional Pedagogic ˝Nicolae Bolcaș˝ au început luni, 3 octombrie, cu binecuvântarea capelei școlii, sfântul lăcaș fiind complet renovat și dotat cu toate cele trebuincioase oficierii serviciului religios. Slujba arhierească de binecuvântare a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în fruntea unui sobor de preoți, printre care părintele Marian-Vasile Popa, protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului. La eveniment au participat Gabriel Popa, primarul municipiului Beiuș, viceprimarul Dragoș Balog, Florin Negruțiu, inspector școlar pentru religie și proiecte educaționale, cadre didactice și elevi ai liceului pedagogic, precum și foști preoți care au predat la seminarul ortodox existent în cadrul școlii cu câțiva ani în urmă.
După serviciul religios, Preasfințitul Părinte Sofronie a vorbit despre relația dintre Școală și Biserică și a anunțat care vor fi hramurile capelei liceului:
„Este o onoare să putem participa împreună, cu toții, astăzi, în clipele jubiliare ale Liceului Vocațional Pedagogic «Nicolae Bolcaș», la prezența nevăzută a Preamilostivului Dumnezeu aici, în mijlocul nostru, folosindu-se de nevrednicele noastre mâini și de împuținatele noastre puteri ca să binecuvânteze sfântul lăcaș de rugăciune pe care așa de frumos l-ați pregătit și, cu ajutorul lui Dumnezeu, l-ați înnoit pentru ca să fie loc de reculegere, de plecare smerită a frunților și a genunchilor, de cerere a milei și ajutorului lui Dumnezeu, de chemare a luminii cunoașterii peste toți cei care se ostenesc aici, învață, încearcă să deprindă tainele vieții pentru a ajunge la cunoașterea lui Dumnezeu, viața cea adevărată, după cum ne spune Mântuitorul Iisus Hristos. (...)
Așadar, Școala nu poate să stea în afara binecuvântării Bisericii și în afara purtării ei de grijă! Și, dacă anul bisericesc începe la 1 Septembrie, iar anul școlar nu întotdeauna în această zi, dar, în orice caz, în prima parte a lunii septembrie, atunci înțelegem de ce am ales ca, pe lângă Sfinții Trei Ierarhi – hramul cel vechi al capelei, al paraclisului – care sunt ocrotitorii învățământului și ocrotitorii școlilor în lumea ortodoxă ş...ţ ca nou hram, sărbătoarea din 14 Septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci. Și, pentru că suntem în a treia zi a lunii octombrie, a doua lună a anului bisericesc, lună care debutează cu sărbătoarea Acoperământului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Maica Bisericii, Maica noastră duhovnicească, am așezat-o pe Sfânta Fecioară Maria ca ocrotitoare principală a capelei, așezând ca prim hram, deși nou, sărbătoarea de la 1 Octombrie˝.
Directoarea Adina Cioloș i-a salutat pe oaspeții școlii și a conturat succint dimensiunea actuală a Liceului Vocațional Pedagogic ˝Nicolae Bolcaș˝:
„Ne bucurăm că ați dat curs invitației de a fi azi alături de noi la acest moment festiv, asigurându-vă de prețuirea și respectul nostru!
Doresc să vă prezint câteva date despre Liceul Vocațional Pedagogic ˝Nicolae Bolcaș˝ Beiuș, care formează, de o sută de ani, minți și inimi de autentici dascăli, la rândul lor formatori de conștiințe și viitoare personalități. Și-a deschis porțile, spre a-i învăța pe cei care aveau pe alții să-i învețe, la data de 11 Octombrie 1922.
Actualmente, școala oferă o vastă paletă educațională pentru cei peste 1200 de elevi ai săi, respectiv: învățământ preșcolar, cu două grupe la program normal și trei pentru program prelungit; învățământ primar, cu 16 clase, gimnazial, cu 12 clase și liceal, cu 11 clase din filiera vocațională – profilul pedagogic, specializările Învățători - educatoare și Educator - puericultor și din filiera teoretică, profilurile uman, specializarea Filologie și real, specializarea Matematică-informatică.
La ceas aniversar, școala noastră se mândrește cu dascălii ei, majoritatea ajunși la maturitate profesională – 59 de cadre cu gradul didactic I, 4 cu gradul II, 3 cu definitivat, 4 cu doctorat și 2 doctoranzi – cadre didactice, care, alături de elevii noștri, prin rezultatele la examenele naționale, la concursurile, olimpiadele și campionatele susținute, ne-au asigurat an de an un loc în topul școlilor din județ˝.
Cât privește programul aniversar din zilele următoare, acesta cuprinde mai multe activități interesante și interactive, dedicate atât elevilor, cât și cadrelor didactice:
- Flashmob-ul „100” (elevii școlii vor forma numãrul 100, în curtea liceului, moment filmat cu drona) – vineri, 7 octombrie;
- careu de prezentare a manifestãrilor aniversare – luni, 10 octombrie;
- procesiune cu torțe, depunere de jerbe și lumânãri la Monumentul Martirilor Beiușului, la locul de veci al patronului spiritual al liceului, Nicolae Bolcaș și la mormintele foștilor dascãli ai școlii – luni, 10 octombrie;
- deschiderea festivã a Simpozionului „Normala beiușeanã la ceas aniversar” – marți, 11 octombrie;
- concert în Parcul Mihai Eminescu – marți, 11 octombrie;
- ateliere de creație – miercuri, 12 octombrie;
- Ziua Porților Deschise – joi, 13 octombrie;
- ROBOPEDA – demonstrație la clubul de roboticã – joi, 13 octombrie;
- dezvelirea și sfințirea plãcii aniversare montate pe fațada școlii – vineri, 14 octombrie;
- spectacol cultural-artistic, la Sala Mare a Primãriei municipiului Beiuș – vineri, 14 octombrie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.