Sală plină la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, cu ocazia deschiderii oficiale a Zilelor școlii. Acestea se desfășoară pe parcursul întregii săptămâni și includ activități culturale și educative de toate felurile. Ieri, însă, evenimentul cel mai important l-a constituit premierea celor mai buni elevi.

Festivitatea a început la ora 12.00 și s-a bucurat de prezența, alături de directoarea Livia Muntean și adjuncții Hochhauser Eniko și Ioan Cadar, a vicepreședintei Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaților, Florica Cherecheș, a filosofului Mihai Maci și a inspectoarei generale școlare adjuncte, Laura Pintea.

Prima care a vorbit a fost Florica Cherecheș care a spus că apreciază munca și performanțele elevilor și a citit un mesaj din partea ministrului Culturii.

A urmat Mihai Maci care s-a străduit să le vorbească elevilor „pe limba lor”, subliniind că una dintre problemele școlii este aceea că „ne dă cultură când noi ne dorim altceva, sau ne-o dorim fără să știm că despre ea este vorba. Atunci când îți moare un bunic sau atunci când te părăsește iubita, pentru că aceste lucruri le trăiți la vârsta asta, cultura pare să nu vă ajute. Dar dacă deschideți cărțile și citiți, descoperiți că iubiți precum Romeo sau plecați în lume precum Don Quijote, că tragediile voastre au fost trăite și de alții și puse între coperțile unor cărți. Și atunci nu mai sunteți singuri. Dacă învățăm să o ascultăm, descoperim în cultură propria noastră voce interioară”.

Directoarea Livia Muntean a prezentat apoi revista profesorilor, „Convergențe, educație și cercetare”, un volum care reunește lucrările cadrelor didactice de la sesiunea de comunicări de anul trecut, iar profesoara Laura Ardelean a prezentat revista elevilor „Ritmuri incandescente”, rebotezată după vechea revistă a școlii.

Prezentările au fost urmate de premierea elevilor și profesorilor care au obținut rezultate remarcabile în anul școlar 2018-2019, un spectacol aniversar și un recital de pian.

Șirul evenimentelor dedicat Zilelor Colegiului „Mihai Eminescu” a început luni, 13 ianuarie, cu lecții despre piața financiară nebancară. Astăzi, 16 ianuarie, se va desfășura Cupa Eminescu, concursul pentru învățământ primar „Recitându-l pe Eminescu”, o prelegere și un workshop despre cultura și civilizația contemporană, ținute de Andrews Mark – consultant și profesor al Universității din Budapesta, vor avea loc discuții despre sistemul judecătoresc și legi, împreună cu judecătorul Cristi Dănileț, iar de la ora 13.00, elevii vor putea viziona piesa „Exploziv” la Sala Arcadia.

Ziua de vineri va începe cu incursiuni în universul culturii maghiare (matematică pe portativ – conferință susținută de Tempfli Adam, dezbatere, personalități ale culturii maghiare, cultura tradițională maghiară), ateliere de știință distractive (EmiScience), sesiunea anuală de comunicări științifice ale profesorilor și „Să vorbim despre piața financiară nebancară”. Seara, de la ora 19.00, profesorii vor merge la teatru, unde vor viziona piesa „Ursul și Cerere în căsătorie”.