Considerându-se în conflict de interese, președintele Senatului Universității din Oradea și-a dat ieri demisia din funcție. Rectorul Constantin Bungău a anunţat că va convoca în cel mai scurt timp Senatul pentru a demara procedura de desemnare/alegere a unui președinte interimar.

 

Cauza demisiei lui Curilă o reprezintă și faptul că, în cazul unui proces foarte probabil de contestare a retragerii licenței lui Eugen Popescu, obținută ilegal la Universitatea din Oradea, acesta ar putea folosi incompatibilitatea în instanță.

Într-o scrisoare oficială adresată Senatului, Sorin Curilă a subliniat ieri că este membru al forului legislativ de 11 ani, patru ca secretar științific și șapte ca președinte, că a participat la construcția Senatului în baza Legii Educației și că a elaborat, împreună cu ceilalți membri ai forului legislativ, un proiect de reformă materializat în Carta Universitară.       

„Ca urmare a adresei nr.10494 din 27.06.2019 (n.r. înaintată de rectorul Constantin Bungău către Senatul universitar în vederea aprobării anulării diplomei de finalizare a studiilor, eliberată pe numele lui Eugen Popescu - directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi) apreciez că mă aflu în conflict de interese, explicat în ședința Senatului universitar. Consecvent  principiilor care mi-au ghidat întreaga activitate, încercând să respect Codul de Etică universitar, am solicitat Senatului, în conformitate cu Legea Educației, să constate și să aprobe conflictul de interese, pentru a asigura funcționarea structurii în condiții de deplină legalitate. Întrucât propunerea mea a fost respinsă, cu regret, vă înaintez demisia mea din calitatea de președinte al Senatului și demisia mea din calitatea de membru al Senatului universitar”, scrie Sorin Curilă în adresă.

După cum Crișana a scris, directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni – Eugen Popescu a obținut o diplomă de licență, transformând ilegal un act de studii profesionale, obţinut la un colegiu de medicină tradiţională din Canada, în diplomă de licenţă la specializarea Kinetoterapie a Facultăţii orădene de Educaţie Fizică şi Sport.

Deși Sorin Curilă nu are nicio vină, reprezentanții Facultății de Educaţie Fizică şi Sport fiind cei care au eliberat diploma, șeful Senatului se teme că o eventuală contestare în instanță a anulării diplomei de finalizare a studiilor (sub semnătura lui), de către directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, Eugen Popescu, l-ar pune pe el și întregul Senat într-o situație proastă, din cauza prieteniei pe care o are cu directorul adjunct al Institutului, Nicolae Brînzea, cel care a semnalat ilegalitatea.

Codul de Etică al Universității din Oradea, art. 23, al. 2, arată că un angajat al universității „este în conflict de interese în situația în care are un interes personal care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor  ce-i revin” iar  art. 30,  prevede „obligația de a lua măsuri pentru a soluționa  adecvat situațiile care pot conduce la conflict de interes”. 

Tot miercuri, 3 iulie, rectorul Constantin Bungău a spus, prin intermediul unui comunicat de presă, că va convoca în cel mai scurt timp Senatul pentru a demara procedura de desemnare/alegere a unui președinte interimar.

„În nume personal și al colegilor de la Universitatea din Oradea, mulțumesc domnului prof. univ. dr. ing Sorin Curilă pentru toate acțiunile și lucrurile bine făcute în timpul mandatelor de președinte al Senatului”, a mai adăugat Bungău.