Sala Consiliului de Administrație al Universității din Oradea a găzduit miercuri, 4 mai, decernarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor emerit Laurențiu Șoitu.

Din partea Universității din Oradea a vorbit prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității, prof. univ. dr. Victoria Bogdan, vicepreședintele Senatului Universității, și prof. univ. dr. Florica Orțan, directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, organizatoarea manifestării.

„Suntem onorați ca, începând de astăzi, să-l avem coleg pe profesorul universitar doctor emerit Laurențiu Șoitu. Prin întreaga sa activitate, care nu poate fi cuprinsă în Laudatio, a contribuit extraordinar de mult la dezvoltarea domeniului educației prin comunicare, domeniu în care a devenit, de altfel, expert, ducând munca de cercetare la gradul de excelență. A muncit mult, iar lucrările lui stau la baza unor noi profesii apărute în România și anume consilier mediator și pedagog social”, a spus rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău.

Laurențiu Șoitu a mulțumit auditoriului și Universității din Oradea.

„Nu vă vorbesc eu astăzi și nici studenților mei nu le vorbesc eu, ci toți aceia care au ajutat la formarea mea. Sunt mulți cei la care fac referire și sunt aici, astăzi, alături de dumneavoastră, datorită lor”. Laurențiu Șoitu a vorbit și despre valorile creștine care trebuie să călăuzească viața oamenilor.

„Cred că profesorul este cel mai mare creștin dintre oameni, deoarece, în fiecare zi, de-a lungul multor ani, trebuie să-l aproprie de sine pe student, care nu-i este întotdeauna prieten”, a spus profesorul.

Laurențiu Șoitu este profesor emerit al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, primul român inclus în „International Adult and Continuing Educational Hale of Fame” Clasa 2008, Oklahoma University, SUA. S-a făcut cunoscut prin scrierile sale, prin activitatea de cercetare, dar mai ales prin contribuțiile semnificative din domeniul Pedagogiei comunicării. Este referent oficial în peste 100 de comisii de doctorat și habilitare la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Universitatea Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea din Craiova, Universitatea de Stat Chişinău, Universitatea de Stat Tiraspol din Chișinău și Universitatea „Ion Creangă” din Chişinău. Preocupat de afirmarea unor noi direcții de cercetare și formare, Laurențiu Șoitu a fost primul care a introdus, în 1990, cursuri universitare din domeniul Științele comunicării.