Programul național „Campionii României în școală, liceu și universitate” a fost lansat la 24 noiembrie, la Palatul Victoria, Marius Dunca, ministrul Tineretului și Sportului, declarând atunci că acest program va fi dezvoltat în școli, licee și universități, prin participarea sportivilor de performanță, care vor avea întâlniri cu elevii și studenții și le vor vorbi despre importanța sportului și a educației fizice.

 

Programul este o inițiativă a Ministerului Tineretului și Sportului și este implementat în colaborare cu Ministerul Educației, Ministerul Comunicațiilor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, direcțiile județene de sport și tineret și inspectoratele școlare județene, organizatorii propunându-și ca mari personalități ale sportului românesc - campioni olimpici, mondiali și europeni - să ajungă în aproximativ 2.500 de unități școlare din cele 41 de județe și municipiul București. Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș este printre instituțiile de învățământ unde Programul național „Campionii României în școală, liceu și universitate” s-a derulat cu succes, elevii vulcaniști fiind interesați și, deopotrivă, impresionați de întâlnirea cu unul dintre cei mai mari sportivi ai României, celebrul handbalist Cristian Gațu, dublu campion mondial și medaliat olimpic. Acestuia i-au fost alături, în fața unei asistențe formate din peste cinci sute de elevi, Petruț Drăgan, directorul executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Bihor, Petru Mlendea-Căluș, primarul municipiului Beiuș, Mihaela Ilieș, directoarea Colegiului Național „Samuil Vulcan” și directorul adjunct Viorel Gavra.

Cristian Gațu le-a vorbit tinerilor despre importanța practicării sportului, fie în forma sa de masă, fie de performanță, explicându-le acestora că sportul le poate modela personalitatea și-i poate transforma în învingători, în competitori respectați în oricare alte domenii de activitate.

Detalii despre desfășurarea Programului național „Campionii României în școală, liceu și universitate” și despre obiectivele acestuia ne-a oferit Petruț Drăgan, directorul executiv la D.J.S.T. Bihor. Interlocutorul nostru a precizat că este a treia acțiune, din cadrul programului, derulată în județul nostru, primele două avându-i ca protagoniști pe Mircea Frățică, medaliat cu bronz în proba de judo la Olimpiada de la Los Angeles (1984) și fost campion european, și pe Dorin Costreș, fost component al Naționalei de polo a României. Cât despre obiectivele Programului național „Campionii României în școală, liceu și universitate”, Petruț Drăgan a precizat că acestea sunt: readucerea copiilor la sport și lărgirea ariei de selecție pentru cel de performanță.

Concluziile întâlnirii cu elevii ne-au fost prezentate chiar de invitatul de onoare al acesteia, fosta glorie a handbalului românesc, Cristian Gațu, care a mărturisit că l-a impresionat numărul mare de tineri participanți la activitatea de la Colegiul Național „Samuil Vulcan” și le-a recomandat acestora să participe la toate competițiile sportive școlare ce le sunt dedicate.