În cadrul proiectului „Jurnalism muzical pentru comunitate”, mai mulți studenți de la Universitatea din Oradea, Universitatea Emanuel și Universitatea Partium au participat ieri, cu bucurie și entuziasm, la conferința de presă organizată de Filarmonica de Stat Oradea, le-au pus întrebări soliștilor invitați și și-au luat notițe despre programul concertului care va fi prezentat în această seară, de la ora 19.00.

 

Concertul va debuta cu uvertura operei Così fan tutte, de Wolfgang Amadeus Mozart, va continua cu Concertul pentru pian la patru mâini în Si bemol major, de Leopold Kozeluch, și se va încheia cu Simfonia a III-a în Fa major, op. 90 de Johannes Brahms. Partea a III-a a acestei simfonii a devenit populară în anii 1960, datorită filmului Vă place Brahms? (Goodbye Again), cu Ingrid Bergman şi Yves Montand.

Conducerea muzicală a concertului aparţine, și de această dată, maestrului Romeo Rîmbu, dirijor permanent al Filarmonicii orădene.

„Salut inițiativa aplicării acestui proiect (n.r. - „Jurnalism muzical pentru comunitate) şi mai ales să îmi exprim mulţumirea pentru prezenţa dumneavoastră numeroasă şi pentru faptul că aţi arătat interes. Faptul că v-aţi apropiat de instituţia Filarmonicii şi faptul că conducerea a înţeles să faciliteze accesul dumneavoastră şi la repetiţii, mi se pare o experienţă foarte interesantă. Dacă comparaţi percepţia dumneavoastră pe care aţi avut-o la asistenţa altor concerte, eu cred că s-a schimbat ceva. Şi această schimbare nu poate fi decât benefică și în sprijinul acestui proiect”, a spus maestrul Romeo Rîmbu la conferința de presă.

Gazdele întâlnirii au fost Meleg Vilmos, managerul Filarmonicii orădene, și Vasile Foica, directorul artistic al instituției. Alături de ei, la masă s-au mai aflat interpreții concertului de Kozeluch, Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu. Cei doi muzicieni cântă împreună din anul 2005 (pian la patru mâini) și desfășoară o activitate concertistică ce cuprinde peste 300 de recitaluri pe scene din țară (80 de localități) și din străinătate (Austria, Belgia, Germania, Italia, Republica Moldova, Ucraina). Duo-ul a fost invitat să concerteze în 24 de festivaluri naționale și internaționale. Activitatea artistică a celor doi muzicieni cuprinde turnee de promovare a muzicii clasice dedicate duo-ului pianistic: Muzica Munților (2017), ENESCU, sunet și culoare (2016), Muzica Comunităților (2015), George Enescu 60 (2015), Trialog (2014), Maurice Ravel – Integrala lucrărilor pentru pian la patru mâini (2014), Turneul JOC (2013), Compozitorii anului 2013: Silvestri-Britten (2013), Integrala sonatelor pentru pian la patru mâini de W. A. Mozart (2013),  Enescu și contemporanii  (2010-2012). Cei doi pianiști au inițiat Festivalul Istorie și Muzică - Făgăraș (2017-2018), Festivalul SOMMERFEST - Rădăuți (2015-2018), Festivalul Concurs Klavier ART -  Petroșani (2012-2017), Festivalul Internațional Sabin Pautza - Reșița (2014-2018), Festivalul Concurs Național Microcosmos Muzical - Gheorgheni (2014-2017). Duo-ul pianistic a avut onoarea de a susține primele concerte de pian din istoria localităților Avrig, Bălan, Ciocănești, Ditrău, Făgăraș, Găești, Hațeg, Lehliu-Gară, Petrila, Praid și Târnăveni. Un concert aparte a avut loc în Fortul 13 Jilava cu ocazia Congresului Inter-Asso 2014. Activității concertistice a duo-ului pianistic i se adaugă numeroase premii naționale și internaționale obținute la concursurile de profil, prezențe în juriile concursurilor naționale și internaționale de specialitate, precum și masterclass-uri susținute ca profesori invitați. Cei doi muzicieni sunt fondatorii Asociației Klavier ART și inițiatorii mai multor programe culturale anuale (Făgăraș, Gheorgheni, Petroșani, Reghin, Reșița, Rădăuți, Munții Retezat).

„Jurnalism Muzical pentru comunitate”

Finanțat prin Fundația Comunitară Oradea din fondul Bursa Talentelor și realizat prin colaborare inter-universitară între Universitatea din Oradea, Universitatea Emanuel și Universitatea Partium, în parteneriat cu Filarmonica de Stat din Oradea, proiectul „Jurnalism Muzical pentru comunitate” își propune să încurajeze și să îndrume elevii, studenții, artiștii profesioniști sau chiar melomanii concitadini către jurnalismul muzical, un domeniu care merită explorat mai mult în peisajul mass-media orădene.

În cele patru luni, cât va dura proiectul, vor fi organizate patru cursuri gratuite de jurnalism muzical, susținute de personalități în domeniu, dirijorului Romeo Rîmbu alăturându-i-se cercetătorul gr. 1  habil. Elena Maria Șorban, de la Academia Națională de Muzică „Gh. Dima” din Cluj–Napoca, prof. univ. dr. coordonator științific Laura Otilia Vasiliu, de la Universitatea Națională de Arte „G. Enescu” din Iași și senior jurnalist TVR Iași și profesor asociat, dr. Alex Vasiliu.

„Cursanții vor asista la aceste masterclass-uri și apoi vor putea elabora materiale jurnalistice sub atenta supraveghere a coordonatorilor programului, cadre didactice ale celor trei instituții și a altor specialiști. Materialele vor reflecta atât concerte de muzică clasică, sacră, spectacole de musical sau folclorice, recitaluri de muzică de cameră, cât și de muzică pop, rock, folk ș.a. Cele mai valoroase interviuri, cronici, avancronici, știri sau alte materiale în domeniul jurnalismului muzical scris sau radio-TV vor fi premiate. Sunt invitați în această temerară echipă toți iubitorii de muzică, ce doresc să experimenteze și să învețe lucruri noi. Cursanții de altă naționalitate vor putea publica materiale în limba maternă, într-o rubrică dedicată lor”, anunță conf. univ. dr. Mădălina Hotoran (Univ. Emanuel) și conf. univ. dr. Mirela Țârc (Universitatea din Oradea), coordonatoarele proiectului „Jurnalism muzical pentru comunitate”.

Cursurile se desfășoară după următorul program: 4-7 martie (luni-joi), între orele 9.30-12.00, Curs interactiv de stilistica și analiza interpretării instrumentale, susținut de prof. univ. dr. habil. Romeo Rîmbu; miercuri, 6 martie, între orele 11.30-12.00, cursanții vor asista la conferința de presă de la Filarmonică, str. Moscovei nr. 5, la Filarmonica de Stat Oradea, sala Bartók- Enescu; în perioada 20-22 martie (miercuri-vineri), Curs practic de jurnalism muzical, care va fi susținut de cercetător gradul I dr. habil. Elena Maria Șorban, după cum urmează: miercuri, 20 martie, orele 16.00-19.00; joi, 21 martie, orele: 9.00-12.00, 14.00-17.00 și de la ora 19.00 participarea la concertul Filarmonicii de Stat Oradea; vineri, 22 martie, între orele 10.00-13.00, la Universitatea Emanuel, corpul C (Muzică), sala Studio, str. Nufărului 87; în perioada 4-5 aprilie (joi-vineri), Curs de critică muzicală, prof. univ. dr. Laura Otilia Vasiliu și Curs de jurnalism muzical radiofonic și de televiziune, dr. Alex Vasiliu, câte opt ore pe zi, la Universitatea Emanuel, corpul C (Muzică), sala Studio, str. Nufărului 87.

Proiectul „Jurnalism muzical pentru comunitate” este finanțat prin programul Bursa Talentelor al Fundației Comunitare Oradea, cu sprijinul sponsorilor: Vernicolor, Viva Pharm, Decitex RO, Accesa, Partizan Security, Prestige Business Center, ArcA Ventures, Madrugada, Medlife, Rotary Club Oradea și alți donatori individuali.