În săptămâna specială în care Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” a sărbătorit împlinirea a 30 de ani de existență, RoboCODE - clubul de robotică și IT al școlii – nu a pierdut ocazia și a pregătit trei mini-expoziții.

Prima dintre ele a cuprins proiecte de robotică realizate de membrii clubului, între care: joc de lumini, termometru digital, ruletă electronică, multimetru ambiental, pian digital, mini-rover. Dar, probabil, cel mai de succes proiect a fost cel de retro-gaming care a permis rularea unor jocuri din anii ’80 folosind o placă Raspberry 4.

A doua expoziție a prezentat proiectele de 3D Printing realizate de către elevi, iar cea de-a treia, intitulată „IT RetroMuseum” a cuprins componente și dispozitive „cu vechime”, între care un calculator, un joystick și o unitate floppy – toate realizate de către firma românească ICE Felix, casete cu jocuri, o bandă magnetică și multe alte tipuri de plăci și procesoare devenite deja istorie.

În afara acestor expoziții corelate cu domeniul de activitate a clubului, prezentă a mai fost o expoziție inedită, având ca temă „Școala de altădată”,  care a cuprins în esență rechizite specifice anilor ’80 ce fac parte din colecția personală a profesorului Viorel Muscaș.

„Expozițiile au fost deschise pe tot parcursul săptămânii, primind vizitatori elevi și profesori atât din școală, cât și din alte școli și licee din oraș”, a menționat profesorul Muscaș, coordonatorul clubului.

Anul școlar 2019-2020 a fost unul prolific pentru membrii clubului, printre rezultatele deosebite fiind obținerea premiului I la secțiunea de informatică la Concursul de Matematică și Informatică „Gheorghe S. Nadiu” (elevii Tudor Huza și Casian Roman) și mențiune la Concursul de proiectare și printare 3D „Trade (3D) Knowledge” (elevul Rareș Telcean).

Clubul s-a preocupat de organizarea în școală a două evenimente de tip Meet and Code și participarea la diverse expoziții, târguri și concursuri de profil.

O plăcută surpriză a constituit-o lansarea volumului „Introducere în programarea cu Arduino”, scris de Viorel Muscaș, în colaborare cu Tudor Huza – mentorul clubului de robotică.

„Această carte s-a născut din dorința de a facilita inițierea în domeniul roboticii a celor aflați la început de drum, fără experiență în programare. Lucrarea nu își propune să fie una exhaustivă, ci mai degrabă un manual pe baza căruia să se poată realiza imediat câteva aplicații relativ simple cu Arduino, înțelegând și mecanismele care stau la baza prototipării circuitelor. Proiectele prezentate în partea a doua a cărții au fost realizate de către membrii clubului RoboCODE, în cadrul atelierelor desfășurate în anul școlar precendent”, a mai spus Viorel Muscaș.