Trăim un timp în care confruntarea cu situațiile de conflict și gestionarea corectă a fenomenului de bullying în școli sunt provocări majore pentru orice cadru didactic.

Participarea cadrelor didactice la proiectele Erasmus+ are o importanță semnificativă în învățarea pe tot parcursul vieții din mai multe motive: prin intermediul activităților se asigură dezvoltarea profesională; Erasmus+ oferă profesorilor oportunitatea de a-și îmbunătăți abilitățile profesionale, de a învăța despre noi metode de predare și de a obține perspective asupra practicilor educaționale inovatoare. Acest lucru îi ajută pe profesori să rămână la curent cu cele mai recente tendințe în educație și să își îmbunătățească tehnicile de predare. Din perspectivă globală, participarea profesorilor la proiectele Erasmus+ înseamnă că aceștia se angajează în experiențe internaționale de învățare, colaborare și dezvoltare profesională, cu impact la nivel global. Acest tip de participare aduce beneficii atât profesorilor, cât și educației, societății și relațiilor internaționale.

Un grup format din 4 cadre didactice (dir. prof. Adrian Mohuț, dir. adj. prof. Ciprian Zopota, prof. pentru învățământ primar Alina Drugaci și prof. Anne-Mari Sălăgean) de la Școala Gimnazială „Aurel Pop”, din Oșorhei, a participat, în perioada 10-14 martie a.c., la cursul „Deal with conflicts, End Bullying”, care face parte din proiectul cu titlul „Împreună putem crea o școală pozitivă și fericită”, cu numărul de referință 2024-1-RO01-KA122-SCH-000195459, finanțat de Uniunea Europeană, prin programul  Erasmus+, cu sprijinul ANPCDEFP. Cursul a fost organizat de către Asociația IDEVELOP TRAINING, din Spania.

 „Alături de echipa școlii noastre, au mai fost prezenți o profesoară din Finlanda, două profesoare din Polonia, două profesoare din Croația și un profesor din Germania. Prin intermediul prezentărilor fiecărei echipe am făcut cunoștință cu sistemele de educație din țările din care veneau fiecare”, a punctat directorul Școlii „Aurel Pop”, prof. Adrian Mohuț.

Pe parcursul a cinci zile intensive, profesorii au luat parte la diverse sesiuni tematice, astfel: în prima zi discuțiile s-au axat pe identificarea tipologiilor: agresorul, victima și martorii. Au fost discutate cauzele și efectele comportamentelor distructive, precum și importanța creării unui climat emoțional pozitiv în sala de clasă. În cea de-a doua zi accentul a fost pus pe identificarea dificultăților de integrare a copiilor cu nevoi speciale și pe strategiile de adaptare a activităților la nevoile acestora. În ziua a treia profesorii au exersat diverse tehnici de ascultare activă și importanța folosirii unui limbaj empatic, menite să transforme conflictele în oportunități de dialog. Cea de-a patra zi a adus în prim plan „Rolurile și importanța limitelor în procesul educațional”, s-a discutat despre importanța regulilor și a limitelor, precum și despre necesitatea de a menție un echilibru între autoritate și înțelegerea nevoilor elevilor. Ultima zi a avut ca temă „Strategii de reducere a stresului și prevenirea bullyingului prin social media”. „Cu această ocazie am participat la diverse sesiuni practice de relaxare și eliberare a tensiunii, urmate de discuții despre modul în care rețelele sociale pot alimenta sau stopa intimidarea între elevi. Prin participarea la acest curs ne-am perfecționat tehnicile de feedback, ascultare activă și mediere a situațiilor tensionate în clasă; am învățat cum să întocmim chestionare pentru identificarea nevoilor elevilor și cum putem realiza mici proiecte de teatru sau expoziții interactive pentru conștientizarea bullyingului; ne-am îmbunătățit capacitatea de a planifica și coordona activități care promovează incluziunea; creșterea încrederii în sine și a abilităților lingvistice prin schimb de idei și bune practici cu ceilalți participanți. Cursul a adus plus valoare prin aflarea unor metode moderne de combatere a bullyingului și prin schimbul de bune practici între cadre didactice din diverse țări, generând idei noi și soluții creative pentru transformarea conflictelor în oportunități de creștere. Tot aici s-au creat relații profesionale de durată: cunoștințele și relațiile dezvoltate în timpul acestui curs pot duce la colaborări viitoare, proiecte comune și schimburi de experiență în curs de desfășurare cu profesori din alte țări”, a precizat interlocutorul.

„Deal with conflicts, End Bullying” reprezintă un reper semnificativ pentru orice școală preocupată de climatul educational și de bunăstarea emoțională a elevilor. Implicarea cadrelor didactice și deschiderea spre cooperare internațională, prin programul Erasmus+, asigură accesul la metode moderne de predare și oferă elevilor șansa de a evolua într-un mediu incluziv, creativ și sigur.