La Școala Gimnazială „Avram Iancu” Oradea, s-a încheiat cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului „Educația și învățarea despre energia solară” (Solar Power Education and Learning), având ca temă „Schimbul de idei între elevi”.

În perioada 8 - 12 noiembrie, s-a desfăşurat în Daruvar, Croația, a doua mobilitate, cu tema Pupils are exchanging ideas / Schimbul de idei între elevi, din cadrul proiectului Erasmus+ Solar Power Education and Learning, 2019, organizată de către Școala Osnovna skola Vladimira Nazora Daruvar. La această mobilitate au participat patru elevi cu vârste de 14 - 16 ani: Cost Maria, Gașca Daria, Ficuț Anisia și Zancu Ariana, însoțiți de prof. Bungău Angela, responsabilă cu pregătirea lingvistică a elevilor, și prof. Șpan Claudia, responsabilă cu selecția elevilor.

Cei patru elevi implicați în mobilitate au fost selectați conform metodologiei de selecție de aceea ne-au reprezentat cu succes, au strălucit și au făcut o imagine bună școlii noastre și orașului Oradea.

Schimbul de idei despre energia solară, despre energia regenerabilă și dezvoltarea abilităților în limba engleză sunt doar câteva dintre punctele atinse de echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”.

Pe lângă vizitarea obiectivelor importante, precum bisericile ortodoxă, catolică, Castelul Jankovic, parcul central al orașului, școlile minorităților, Școala „Osnovna skola Vladimira Nazora Daruvar”, participanții la proiect au descoperit caracterul multietnic și multicultural al orașului Daruvar, dar, mai ales, au organizat vizite la centrale electrice locale care utilizează surse de energie regenerabilă, biogaz, peleți, energie geotermală și energie solară.

Elevii au fost întâmpinați și ghidați de specialiști care lucrează în domeniu și care încurajează producerea energiei folosind surse regenerabile. De asemenea, elevii și profesorii au făcut vizite în interiorul acestor centrale, au aflat informații despre funcționarea lor și despre beneficiile asupra mediului înconjurător a „centralelor verzi”.

Totodată, au avut loc două workshop-uri, organizate la centru cultural din Daruvar. Elevii au prezentat simbolul soarelui, atât în muzică, pictură, artă, literatură, cât și soarele ca sursă de energie. Au compus poezii și au interpretat melodii dedicate soarelui.

Workshop-ul comun a determinat elevii să lucreze în echipe mixte, în care au prezentat soarele în literatura europeană, în arta europeană și viziunea lor privind utilizarea soarelui ca sursă de energie. Materialele diverse au fost realizate în Canva, PPT, și încărcate, apoi, pe platforma Padlet.

S-a organizat și o seară multiculturală, în care elevii și profesorii au pregătit o masă tradițională, prezentând tradiții, obiceiuri, aspecte culinare specifice, socializând și descoperind informații noi sau aspecte comune ale diferitelor culturi.

Mobilitatea a implicat și o vizită la Parcul Național Plitvice Lakes, unde elevii au văzut locuri minunate, putând admira cascade impresionante, peșteri, relieful carstic, biodiversitatea zonei. Elevii au fost ghidați de profesorul de geografie din Croația, care le-a explicat formarea reliefului carstic și elementele reliefului carstic.

Participanții din România au primit diplome în limba engleză și un certificat care atestă participarea lor la această mobilitate. De asemenea, au împărtășit practicile educaționale între țările partenere, comunicarea în limba engleză, dezvoltarea abilităţilor sociale, îmbogăţirea cunoştinţelor despre energia solară, vizitarea unor centrale care produc „energie verde”, lucrul în echipe mixte care a favorizat cooperarea și schimbul de idei, impactul unei culturi noi, cu tradiţii şi obiceiuri specifice. Cu siguranță experiența nu va fi uitată de niciunii dintre ei.

Prof. Florica IOVAN