Performanță importantă a Școlii Gimnaziale nr. 2 din comuna Țețchea. Aceasta s-a distins prin activitatea din ultimii 3 ani în domeniul educației pentru dezvoltare durabilă, fiind premiată în cadrul unei gale care s-a organizat pe 2 ianuarie, la București.

În cadrul evenimentului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a premiat cinci organizații care s-au distins prin activitatea lor din ultimii 3 ani în domeniul educației pentru dezvoltare durabilă. Acestea sunt: Școala Gimnazială nr. 2, din comuna Țețchea, județul Bihor, la categoria „Școli”, Universitatea București, la categoria „Universități și institute de cercetare”, Impact Club Pașcani, la categoria „ONG”, Primăria Municipiului Buzău, la categoria „Administrație publică” și „Urbasofia” la categoria „Societăți comerciale”.

Proiectul elevilor și profesorilor din Țețchea a fost unul simplu. Au identificat o problemă locală, aceea că, deși mulți folosesc biciclete, nu sunt rasteluri pentru acestea, au făcut un proiect în acest sens și au convins primăria să îl finanțeze. Premiul a venit ca o recunoaștere a implicării în nevoile comunității și ca o încurajare a modelului de bună practică. 

Campionii au fost selectați în urma unei competiții la care s-au înscris peste 150 de organizații, dintre care 132 au fost considerate eligibile și au intrat în jurizare. Juriul a fost format din Bogdan Voicu, cercetător la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române și conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, sociolog cu îndelungată experiență în domeniul educației și al valorilor comunitare, Cosmin Mălureanu, coordonatorul unei companii de e-learning și design educațional și un reprezentant al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

În următorii ani vor fi lansate competiții de identificare a organizațiilor ce performează în domenii precum apă, echitate, sănătate, schimbări climatice, consum și producție și digitalizare.

Gala Dezvoltării Durabile face parte dintr-un program de informare și educare a publicului cu privire la cele 17 Obiective ale Dezvoltării Durabile, înscrise în Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României - Agenda 2030, o strategie coordonată cu Uniunea Europeană și ONU.