Ștei. Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” - Șezătoare literară pe meleaguri șteiene
Dând viață unui glas lăuntric, cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu” Ștei au dorit să aducă în atenția celor care iubesc poezia, arta, cultura, câteva informații relevante despre cei care au lăsat, și lasă, drept moștenire, scrieri valoroase în orașul Ștei.
Astfel, în cadrul unui proiect, sugestiv intitulat „Șezătoare literară pe meleaguri șteiene” - a cărui echipă de proiect este formată din profesorii Emanuel Coroiu și Romulus Fășie, director, respectiv director adjunct; prof. Alin Pașca, responsabil și coordonator proiect; prof. Angelica Miara, responsabil proiecte pe școală; Felicia Țoța, consilier educativ; bibl. Ileana Tomescu, responsabil și coordonator proiect - în sala profesorală a Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu” Ștei, după orele de curs, în prima zi a acestei săptămâni, a avut loc o emoționantă activitate literar-artistică, ce a debutat cu luarea de cuvânt a prof. Alin Pașca, care a reiterat câteva aspecte referitoare la scriitorii de ieri și de azi din urbea de lângă Crișul Negru. La acest adevărat eveniment în urbea de sub Apuseni printre invitați am remarcat prezența ec. George Micle, din partea Primăriei orașului Ștei, prof. ing. Adrian Gruie, directorul LT „Unirea” Ștei, prof. Cristian Andru, directorul CN „Avram Iancu” Ștei.
Momente emoționante
Într-un material power-point, pregătit și susținut de bibliotecara Ileana Tomescu și prof. George Drăgan, s-au oglindit personalitățile literare de ținută, care au fost mândria Șteiului de odinioară, dar și personalitățile și mândria Șteiului de azi, precum și a celor care debutează în ale scrisului, a celor care vibrează și azi, cu aceeași putere spre culmile pline de glorie ale literaturii. Astfel, au fost evocați: Miron Pompiliu (1847-1897) - personalitate literară, mândria Șteiului, de odinioară și de-a pururi, dar înmormântat în cimitirul „Eterna” din Iași - pentru care folclorul a fost o mare pasiune, iar un loc important în creațiile sale îl ocupă creațiile populare și baladele populare românești, dar și făcând traduceri din poezia germană, franceză, maghiară; Ioan Simedre (1936-2019) - a fost un om de seamă al Șteiului, demn, responsabil, care prin munca și efortul său a șlefuit minți și suflete umane - fost profesor, dar și director, peste două decenii, al școlii din Ștei, Ioan Simedre Delaștei, cum era cunoscut, a fost un scriitor de mare valoare, dar și lăsând moștenire monografia Șteiului; Lazăr Cerescu (1940-2018) - fost profesor de matematică, numele inițial fiind Merce, înfiat Cureș - a avut mai multe romane publicate, dar și volume de aforisme. Au fost prezenți: poetul Nicu Pirtea, născut în anul 1960, care la începutul anului 2022 a publicat primul volum de poezie, intitulat „Alter Ego”, premiat cu „Diploma Miguel de Cervantes”, pentru originalitate; profesoara de istorie/geografie Nicoleta Sere, pasiunea ei fiind literatura, arta, poezia, având publicate mai multe grupaje de poeme, în diferite reviste literare; profesoara de limba și literatura română Carmen Ifrim Săsărman, născută în 1978, care are mai multe volume de proză și versuri, publicate la mai multe edituri. Carmen Ifrim Săsărman a fost distinsă la foarte multe festivaluri naționale și internaționale de poezie și creație literar-artistică, cu diferite diplome, premii și distincții de recunoaștere; profesoara pentru învățământul primar Angelica Miara, care a lansat în luna febrarie, 2022, primul volum de poezii intitulat „Al 5-lea anotimp”, ea fiind premiată la mai multe concursuri județene și naționale, făcând parte din Cenaclul Literar-artistic „Dor de infinit”.
Spectacol cultural-artistic
Cu acesată ocazie, elevii Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu” Ștei au organizat, sub conducerea cadrelor didactice, un reușit spectacol cultural-artistic, în care elevii implicați au scos în relief, prin poeziile recitate, cugetări și aforisme, câteva din realizările lui Miron Pompiliu, Ioan Simedre, Lazăr Cerescu, Nicu Pirtea, Nicoleta Boloca, Carmen Ifrim Săsărman, Angelica Miara. Și-au dat concursul elevii Patricia Popa, Antonia Țurcaș, Andreea Jidoi, Rareș Avram, Mihai Merce, Lavinia Pantea, Daria Georgescu, Paul Ienciu, Emma Zota, Andreea Teuca, Elena Țârle, Petra Petrescu, Ștefan Pașca, Andreea Tulbure, Yasmina Cuc, ei fiind coordonați de profesorii Natalia Bunduruș, Sanda Merce, Alin Pașca, Fășie Romulus și Ileana Tomescu. Din lada de zestre a dansului și jocului din Bihor, elevii clasei a IV-a C au prezentat jocul popular „Busuiocul”.
Momente festive
Conducerea Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu” Ștei - compusă din prof. Emanuel Coroiu și Romulus Fășie - director, respectiv director adjunct - s-a situat la înălțimea evenimentului fiind implicată major în această activitate literar-artistică, punând la punct toate amănuntele, iar printre cei invitați s-a regăsit și soția regretatului Ioan Simedre, Catița, căreia i-a fost înmânată „Diploma de merit post mortem”, în onoarea soțului, pentru aportul adus culturii locale. Celor patru poeți locali, Nicu Pirtea, Nicoleta Boloca, Carmen Ifrim Săsărman, Angelica Miara, le-au fost oferite „Diplome de merit”, pentru aportul adus culturii locale, evident, cu felicitările de rigoare pentru realizărilor obținute. Au fost momente deosebit de emoționante, dar și festive, în care pe lângă emoțiile „citite” pe fețele acestora, s-a putut „descifra” și satisfacția de a fi promovați de direcțiunea școlii - prof. Emanuel Coroiu, ținând un discurs foarte elocvent -, cât și de colegii din învățământ, alături de elevi, dar și de către cei prezenți, care au avut doar cuvinte de admirație la adresa lor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.