Studenții și masteranzii moldoveni, ucrainieni, ruși, dar și cei europeni veniți în Oradea prin programul Erasmus, au participat luni, de la ora 11.00, la o competiție de cultură generală în Piața Unirii, marcând punctele importante ale centrului orașului Oradea în cadrul unei vânători de comori.

 

Evenimentul a fost organizat pentru a marca Ziua vecinătății europene, pe 7 mai celebrându-se adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Estic, semnată în 2009 la Praga, ce și-a propus să întărească dialogul Uniunii Europene cu partenerii din est: Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Belarus.

„Am dorit să fie ceva diferit, să-i scoatem pe studenți din sala de curs, să admirăm Piața Unirii, să socializăm, iar studenții străini să afle detalii despre zonele importante din oraș. Tot astăzi, la ora 14.00 (n.r. ieri), va mai fi un concurs de eseuri la Universitate pe tematica viitorului și vecinilor Europei. Vom repeta această acțiune și în 2019 și în 2020. Anul acesta este mai mult un test, dar anul viitor vrem să organizăm activități mai complexe în așa fel încât această acțiune să devină una de tradiție”, a declarat, pentru Crișana, Mirela Mărcuț, asistent universitar la Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene.

Studenții străini au fost încântați de învățarea prin joc.

„Cred că este un eveniment care ne ajută să înțelegem mai bine prietenia dintre țările din Europa și cele care vor să intre în Uniunea Europeană. Orașul este foarte frumos, este exemplu perfect de arhitectură austro-ungară, de conviețuire europeană”, a spus Andriy Stopkin, student din Ucraina. Despre cunoaștere reciprocă a vorbit și Mihaela Furculiță din Republica Moldova, studentă la jurnalism: „Este un eveniment frumos care ne unește. Suntem studenți proveniți din țări diferite: Republica Moldova, Ucraina, Rusia plus cei din programul Erasmus și este foarte important să ne cunoaștem mai bine, să vedem care este nivelul cunoștințelor noastre cu privire la UE. Cred că evenimentul va avea succes și în anii care vin”.

Activitatea a făcut parte din proiectul intitulat „European Union and its neighbourhood. Network for enhancing EU’s actorness in the Eastern borderlands” implementat în cadrul Erasmus+ Jean Monnet Network.

Evenimentul a fost organizat de Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Stiințele Comunicării din cadrul Universității din Oradea.