Universitatea din Oradea a pășit în viitor. Printr-un parteneriat cu o firmă privată instituția aduce în sălile de curs și în laboratoare cele mai noi tehnologii puse în slujba învățării. Realitatea virtuală și realitatea augmentată pot deveni medii de lucru familiare profesorilor și studenților orădeni.

 

Aproape o sută de cadre didactice ale Universității din Oradea au răspuns, joi, 6 februarie, provocării lansate de rectorul instituției, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău. Aula Magna i-a avut ca invitați pe reprezentanții naționali ai EON-Reality, compania care a dezvoltat soft-ul de învățare achiziționat de Universitatea orădeană care pătrunde astfel în lumea metavers.

„Plonjăm astăzi, împreună, într-un ocean al infinitelor posibilități”, le-a spus Constantin Bungău colegilor săi. Rectorul a explicat că platforma, achiziționată la sfârșitul anului trecut, „deservește toate domeniile de învățare pe care universitatea le are”.

 Bungău a menționat că fiecare departament al tuturor facultăților Universității are deja câte doi ochelari VR și că platforma este accesibilă din toate sălile de curs.

Florin Balint, business development manager al companiei private în România, a declarat că platformele educaționale din spațiul virtual pot schimba radical paradigma învățământului. „Ne bucurăm enorm că putem fi partenerii dumneavoastră și că la Universitatea din Oradea există deschidere spre viitor. Universitatea din Oradea este un partener perfect pentru noi. Pornind de aici, ne-am dori să dezvoltăm o rețea educațională la nivel național”.

Florin Balint a explicat că platforma oferă acces la cursuri precreate, materiale didactice accesibile din întreaga lume, bune practici în educație și, cel mai important lucru, este mediul în care oricine, student sau profesor, poate crea lecții ori conținut didactic: teme, lucrări, simulări, beneficiind de tot ceea ce Inteligența Artificială poate deja să-i pună la dispoziție. „Printr-un simplu dialog cu un avatar al dumneavoastră din mediul virtual puteți să creați lecții”, a spus managerul firmei.

CEO-ul companiei, Flaviu Balint, le-a prezentat celor din sală programele educaționale de pe platforma aflată deja la dispoziția Universității din Oradea. Directorul companiei a încurajat cadrele didactice să producă materiale educaționale și să le încarce pe platforma care are deja nu mai puțin de 12 milioane de lecții accesibile cu un simplu clic. Flaviu Balint a descris universul didactic virtual, modelele 3D cu care studenții și profesorii pot lucra exact ca în lumea reală, animații 3D etc.

 „Eu am întâlnit deja acea secvență din viitor în care am dialogat cu un om care părea real, însă era transpunerea unei persoane în lumea virtuală. Acum îi putem avea drept parteneri de dialog profesorul ori avatarul acestuia”.

„Vom continua investițiile în digitalizare, iar, pentru început, vă propun să dezvoltăm împreună lecții în spațiul realității virtuale, al realității augmentate și cu ajutorul Inteligenței Artificiale”, a afirmat, la finalul întâlnirii Constantin Bungău.