Universitatea din Oradea - Universitatea de vară a viitorilor arhitecți
Biblioteca Universității din Oradea a fost, luni 11 iulie, gazda primei întâlniri a celor care iau parte la cursurile Universității de Vară, organizată de Departamentul de Arhitectură al Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților – filiala Bihor.
Circa 50 de studenți, elevi de liceu, tineri arhitecți, cadre didactice și ingineri constructori, veniți de la Timișoara, Satu Mare, Cluj și Oradea, și-au dat întâlnire cu conf. univ. dr. arh. Guttmann Szabolsc István. Organizatorul evenimentului le-a prezentat participanților tematica cursurilor din acest an: „Reabilitarea mediului construit, studiu de caz – Campusul Universitar din Oradea / documentare, relevare și reabilitare interdisciplinară / «Strada Universității versus Forumul Universitar», laborator de idei studențești”.
Principalul obiectiv al viitorilor arhitecți este să propună soluții pentru deschiderea actualului campus spre exterior, spre comunitate, și transformarea lui într-un „forum universitar”, a spus Guttmann Szabolsc István. În acest scop, participanții sunt provocați să găsească idei pentru accesul în viitorul forum universitar, imaginat ca o poartă a străzii, reamenajarea alveolei de acces creată în 1912 și prefacerea acesteia într-o „scenă a forumului” universitar, realizarea unui centru al forumului, refuncționalizarea a două clădiri care, inițial, au fost casele locuite de subofițerii unității de jandarmi, proiectarea unui obelisc al universității etc. „Ar fi ideal să reușim să realizăm această deschidere a campusului către oraș, cum ideal ar fi ca aceste idei să nu rămână numai pe hârtie”, a spus Guttmann Szabolsc István.
În afara atelierelor și orelor de lucru la planșetă, participanții vor vizita cele mai reprezentative monumente arhitecturale ale Oradiei, campusul universității și orașul Debrețin și vor pregăti o expoziție cu ideile care ar putea schimba fața campusului universității orădene. Printre numeroasele întâlniri cu arhitecți, artiști, experți în proiecte europene, propuse de organizatori, se remarcă vizita profesorului dr. peisagist Fekete Albert, decanul Universității din Budapesta.
Imediat după întâlnirea de la bibliotecă, participanții au pornit să cunoască mai bine Campusul Universității din Oradea, obiectul lor de studiu pentru perioada 11-22 iulie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.