Școala Gimnazială „Nicolae Bogdan” Vașcău, alături de Asociația „Nicolae Bogdan” Vașcău, în colaborare cu JA România, Fundația Vodafone, Asociația „Țara de Piatră” și Asociația Humanct, a organizat evenimentul Tradiții și Tehnologie – O punte între trecut și prezent”.

Evenimetul s-a desfășurat la Casa de Cultură „Vasile Sala” din Vașcău, în prezența cadrelor didactice și a elevilor de la Școala Gimnazială „Nicoale Bogdan” Vașcău care au reușit frumoasa performanță de a accede până în semifinala competiției Skills Upload Jr., organizată de Junior Achievement România și Fundația Vodafone.

„În calitate de profesor-coordonator al echipei înscrise în competiția Skills Upload Jr., am avut bucuria și onoarea să parcurgem împreună această experiență și să ajungem până în semifinală cu proiectul Comorile Vașcăului. Aș vrea să vă spun, pe scurt, cum am ajuns aici și ce a însemnat acest demers pentru noi. Competiția Skills Upload Jr., organizată de Junior Achievement România și Fundația Vodafone, a venit, pentru noi, ca si o continuare firească a unor activități în care am crezut. Folosim de câțiva ani materialele JAR la clasă considerandu-le utile în demersul didactic. Ceea ce m-a atras la această competiție a fost faptul că ne-a provocat să identificăm o problemă reală din comunitatea noastră și să găsim o soluție digitală pentru rezolvarea acesteia. Tema generală a fost legată de dezvoltarea durabilă și de impactul pozitiv asupra societății. Nu se rezumă la tehnologie în sine. Nu e vorba doar de a folosi un program, ci de a pune tehnologia într-o direcție cu sens, într-o idee, într-o nevoie reală din comunitate. Tehnologia face parte din viața noastră din ce în ce mai mult, iar noi, ca profesori și nu numai, avem responsabilitatea să-i ajutăm pe elevi să învețe cum să o folosească în mod pozitiv. Pentru propria lor dezvoltare, dar și pentru a aduce ceva înapoi comunității în care trăiesc. Această competiție ne-a dat cadrul potrivit pentru a face acest lucru”, au fost câteva din cuvintele prof. Mirela Meza, directoarea Școlii Gimnaziale „Nicolae Bogdan” Vașcău, în deschiderea evenimentului, după care a accentuat importanța implicării elevilor în proiectele educative, aducând mulțumiri pertenerilor și comunității.

De altfel, prof, Mirela Meza a subliniat și aspectul că: „Proiectul Comorile Vașcăului nu este doar despre trecut, ci este construit pentru viitor. Ne dorim ca această platformă să fie dezvoltată și lansată oficial în comunitate, devenind în timp nu doar un instrument de învățare pentru elevi și de coeziune pentru comunitate, ci și o unealtă reală de promovare a zonei – pentru turiști locali și internaționali. Este o punte între generații, între tradiție și inovație. Și sperăm ca el să inspire și alte școli, și alți elevi, să își descopere propriile… comori”.

În discursul său, profesorul Alin Ștefănuț, inspector general în cadrul IȘJ Bihor, a punctat rolul educației aplicate în formarea competențelor tinerilor, precum și importanța proiectelor pentru elevii din mediul rural. În mesajul său, Ana Maria Barbu, manager de proiect JA România, a făcut o descriere a proiectului și a competiției internaționale, dar și a impresiilor juriului despre proiectul „Comorile Vașcăului”. Andreea Manolache, Senior program manager Fundația Vodafone, a explicat rolul tehnologiei în educație și protejarea patrimoniului cultural local, dar și implicarea Vodafone în susținerea inițiativelor comunitare. Despre „povestea proiectului” a făcut o largă prezentare prof. drd. Mihaela Veisa, iar elevii Camelia Dudaș, Mario Moș (clasa a VII-a), Sandra Lucaciu, Rebeca Geczi (VIII), au făcut prezentarea proiectului, după care au primit diplome pentru implicare, precum și cadouri din partea JA România. Antreprenorii locali, Ioana Crișan, Alin Țigan, Claudiu Matica, în intervențiile lor, au vorbit despre rolul patrimoniului cultural în dezvoltarea comunității. A avut loc și un moment intercativ, „O punte între trecut și viitor”, „Panoul dorințelor pentru comunitate”, în care participanții au scris mesaje despre viitorul Vașcăului, acestea fiind păstrate ca mărturie a angajamentului comunității. La eveniment au participat primarul și viceprimarul orașului Nucet, Daniel Lazea și Adrian Avram, în timp ce din partea primăriei Vașcău a fost prezentă consiliera Patricia Turzo. În cadrul acestui deosebit eveniment a luat cuvântul și profesoara pensionară Doina Ilion, o adevărată „enciclopedie cultural-artistică și sportivă”, gazda unei case tradiționale din Vașcău, veche de sute de ani.

Moderatori au fost prof. drd. Mihaela Veisa și prof. drd. Iulia Vaisărhofer, care au subliniat și aportul adus de prof. Lidia Stanciu și înv. Iuliu Anghelescu în organizarea și buna desfășurare a evenimentului. Inițiativa cultural-educativă a fost rezultatul unei munci constante depusă de echipa de proiect, fiind singura unitate de învățământ din județul Bihor care s-a calificat în semifinala concursului Skills Upload Jr.