Sala de festivități a fost plină ieri la deschiderea Zilelor Colegiului Național „Mihai Eminescu”, un eveniment care l-a avut ca invitat special pe Adrian-Liviu Ivan, rectorul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, fost absolvent al Colegiului. În cadrul evenimentului au fost premiați olimpicii și elevii de nota zece ai școlii.

 

Peste 200 de elevi și profesori au participat marți, de la ora 10.00, în sala festivă a Colegiului, la serbarea patronului spiritual al școlii, Mihai Eminescu. Pe lângă directoarea Livia Muntean, care a moderat evenimentul, au mai fost invitați rectorul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, prof. univ. dr. Adrian-Liviu Ivan, viceprimarul Oradiei – Mircea Mălan și adjuncta Inspectoratului Școlar Județean Bihor – Codruța Bogdan. Primul care a vorbit a fost viceprimarul, care i-a îndemnat pe elevi să caute rațiunea de a fi care se ascunde în spatele lui „este”, pornind de la afirmația lui Eminecu cum că „orice „este”, are o rațiune de a fi”.

„Este important ca atunci când discutăm sau încercăm să înțelegem anumite lucruri să ascultăm și alte puncte de vedere, să privim lucrurile din mai multe unghiuri”, a adăugat Mircea Mălan.

Codruța Bogdan i-a îndemnat pe elevi să fie mândrii de școala în care învață și să ducă numele ei mai departe. Directoarea Colegiului, Livia Muntean  a făcut apoi o scurtă prezentare a CV-ului profesorului Adrian-Liviu Ivan, subliniind performanțele obținute de-a lungul carierei.

„Între 1986 și 1988 am fost elev al acestui liceu, unde am venit de la Gojdu. Eram olimpic național la istorie și mi se potrivea mai bine această școală. Datorez mult acestui liceu. Eram o clasă de olimpici și când am terminat liceul doar patru am reușit să intrăm la facultate. Este adevărat că mai târziu au intrat și ceilalți. Sunt conștient că din tot CV-ul meu, ultima calitate, aceea de șef al „școlii de spioni” este cea mai importantă pentru elevii de aici. În viața reală nu este însă ca în filmele cu James Bond. Cei pregătiți de noi sunt un fel de James Bond, dar cu foarte multă carte. Dacă astăzi, România are foarte puține probleme în ceea ce privește terorismul, acest lucru se datorează pregătirii și vigilenței acestor oameni. Vă invit să vă înscrieți la Academia Națională de Informații dar nu vă ascund faptul că există o concurență foarte mare iar selecția este extrem de riguroasă. Anul trecut nu au fost deloc locuri pentru SRI dar anul acesta vom avea 12 locuri”, a spus Adrian-Liviu Ivan.

După discursul rectorului, au fost prezentate două reviste, „Perspective și experiențe eminesciene”, cu articole scrise de cadrele didactice și un nou număr al revistei liceului „Ritmuri eminesciene”. A urmat apoi premierea elevilor care au terminat anul cu media zece și a olimpicilor. Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol dedicat lui Mihai Eminescu.