Elevii clasei a II-a C de la Școala Gimnazială Dacia din Oradea, înv. Mirela Toth, au participat, ieri, la o „lecție” interesantă despre păsările migratoare, „predată” de biologul Dorina Radoveț, consilier în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor.

Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, în colaborare cu Școala Gimnazială Dacia din Oradea, organizează, în această săptămână, o serie de activități educative dedicate Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare. Prima activitate s-a desfășurat ieri, la sediul unității școlare, și a constat într-un seminar informativ cu privire la păsările migratoare, susținut de Dorina Radoveț, consilier la APM Bihor.

„Păsările migratoare ne unesc cu oameni de pe alte continente. Dar ce sunt păsările migratoare? Pasăre migratoare este un termen care se referă la o grupă de păsări de specii diferite care, în anumite anotimpuri, pentru a putea supraviețui, migrează la distanțe mari. În prezent se apreciază numărul lor la circa 50 de miliarde de păsări”, le-a spus Dorina Radoveț copiilor.

„Păsările care pleacă de la noi din țară, pleacă nu pentru că le este frig, ci pentru că nu găsesc de mâncare. Păsările care nu părăsesc teritoriul țării noastre, de exemplu pițigoiul mare, se numesc păsări sedentare”, a adăugat reprezentanta APM Bihor.

Dorina Radoveț le-a mai spus copiilor că, dacă pentru majoritatea animalelor înghețul este fatal, pentru „Broasca de pădure“ acest lucru nu este valabil, întrucât această specie de broască are o foarte mare toleranță la îngheț. Broasca de pădure nu moare dacă îi îngheață sângele sau alte țesuturi, deoarece are un sistem natural anti-îngheț.

Tot în cadrul evenimentului, copiii au mai aflat cum se pregătesc păsările pentru migrație, cum se orientează acestea, rutele de migrație, dar și speciile migratoare întâlnite în România.

Ziua mondială a păsărilor migratoare (WMBD) este sărbătorită, în fiecare an, în a doua sâmbătă din luna mai, la nivel global, începând din anul 2006. Marcarea acestei zile a fost făcută la propunerea Secretariatului Convenţiei pentru conservarea speciilor migratoare şi animalelor sălbatice (CMS) şi a Secretariatului Acordului privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice (AEWA). Din 2018, Ziua mondială a păsărilor migratoare va fi sărbătorită de două ori pe an, inclusiv în luna octombrie. Tema din acest an dedicată Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare este: „Pe o singură voce pentru conservarea păsărilor” („Unifying our Voices for Bird Conservation”).

Din aproximativ 400 de specii de păsări ce trăiesc în România, 350 de specii sunt păsări migratoare, însă, sunt şi păsări care migrează din Siberia şi zonele nordice ale Europei, pentru a ierna în România.

Seria de evenimente organizate de APM Bihor cu ocazia Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare va continua mâine, 24 mai, de la ora 10.00, când elevii clasei a II-a C de la Școala Gimnazială Dacia Oradea vor participa la o activitate de „bird-watching” pe malul Crișului Repede, în zona Podului Sovata. Activitatea va fi organizată în colaborare cu Asociația Grupul Milvus.

„Copiii sunt avizi de cunoștințe noi. Ei participă, de fiecare dată, cu mare bucurie și interes la asemenea activități educative. Pentru școala noastră, organizarea de evenimente în colaborare cu APM Bihor a devenit o tradiție. De patru generații desfășurăm împreună activități diverse, atât legate de floricultură, cât și despre păsări și animale”, ne-a declarat înv. Mirela Toth.