Elevi din Oradea și Beiuș au lăsat joaca pentru a crea eseuri, colaje, machete și desene cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede, marcată an de an pe 2 februarie.

Pentru al zecelea an la rând, echipa Administrației Bazinale de Apă (ABA) Crișuri se bucură de proiecte educaționale desfășurate în colaborare cu Cercul de Acvaristică Beiuș și Palatul Copiilor Oradea.

Coordonați de prof. ing. Florica Gabor, micii ecologiști au lăsat joaca pentru a crea eseuri, colaje, machete și desene, cu ocazia Zilei Mondiale a Zonelor Umede.

„Prin mesajele lor, elevii ne îndeamnă să protejăm aceste zone, întrucât ele contribuie la menţinerea calităţii mediului prin rolul lor multiplu, cum ar fi: controlul inundaţiilor; aprovizionarea stratului subteran de apă; retenţia nutrienţilor şi sedimentelor; biodiversitate și atenuarea schimbărilor climatice”, anunță Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.

Potrivit acesteia, zonele umede se găsesc la limita dintre ecosistemele acvatice și cele terestre și pot fi reprezentate de o mlaștină, un lac, un râu, o oază, o vale inundabilă, o luncă, o pădure de mangrove, o plajă nisipoasă, un recif de corali, un estuar etc. sau o turbărie de ape naturale sau artificiale cu adâncime mai mică de 2 m, permanentă sau temporară.

Ziua Mondială a Zonelor Umede este marcată în fiecare an la 2 februarie, pentru a sublinia rolul vital al zonelor umede pentru populaţie şi pentru planetă.

Ziua Mondială a Zonelor Umede a fost stabilită prin Convenția semnată la Ramsar, în Iran, în anul 1971, document ratificat de România prin Legea 5/ 1991. Obiectivul declarat al Convenției este acela de conservare a zonelor umede care servesc ca habitat al florei și faunei acvatice pentru că acestea constituie resurse importante de valoare economică, naturală, științifică și recreativă, a căror pierdere ar fi ireparabilă.

În România exista 89 de zone umede recunoscute la nivel internaţional, una dintre cele mai mari și mai importante fiind Delta Dunării.

„În Bazinul Hidrografic Crişuri, există zone protejate pentru habitate sau specii, unde apa este un factor important. Suprafaţa acestor zone este de aproape 2.500 kmp, reprezentând 16,8% din suprafața bazinului hidrografic Crişuri. O mare parte a acestor zone protejate este situată în perimetrul Parcului Natural Apuseni, a Parcului Natural Cefa, precum şi în Defileul râurilor: Crişul Repede, Crişul Negru şi Crişul Alb”, menționează purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.