20 aprilie 1919 – un simpozion ştiinţific în haină militară - Intrarea trupelor române în Oradea
După 1990, orașul Oradea sărbătorește în fiecare an, la 20 aprilie, un eveniment istoric major din istoria sa, intrarea trupelor române în municipiul Oradea, în frunte cu Generalul Traian Moșoiu.
Ziua de 20 aprilie 1919 s-a sărbătorit în municipiul Oradea până în anul 1940, după care, o parte din Transilvania a fost cedată Ungariei prin odiosul Dictat de la Viena din 30 august 1940. Chiar și după eliberarea țării noastre de sub ocupația militară fascisto-hortistă nu s-a mai sărbătorit acastă zi. Acțiunile militare ale armatei române întreprinse împotriva Ungariei din anul 1919 erau studiate de cei care urmau cursurile școlilor militare de ofițeri activi (academiile categoriilor de forțe active), precum și de cei care urmau cursurile Academiei Militare (Universitatea Națională de Apărare Carol I), din cărți și cursuri care aveau caracter „Secret”.
Filialei Bihor a ANCMRR „Gl.Traian Moșoiu” i-a revenit sarcina să organizeze un simpozion dedicat intrării trupelor române în municipiul Oradea, intitulat „Însemnătatea zilei de 20 aprilie 1919 pentru bihoreni”, în parteneriat cu Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Bihor (ANCE), Asociația Națională a Veteranilor de Război Filiala Bihor (ANVR), Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” filiala Bihor, Garnizoana Oradea, Asociația Cavalerilor de Clio și Cercul Militar Oradea. Simpozionul s-a desfășurat în sala „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea, în data de 19 aprilie 2018, de la ora 11.00, avându-l ca moderator pe gl.bg.(r) conf.univ.dr. Vasile Creț, președintele ANCMRR „Traian Moșoiu”- Filiala Bihor.
Primul material, prezentat de col.(r) dr. Constantin Moșincat, s-a intitulat „Drumul armatei române în săptămâna patimilor 16-20.04.1919”, în care s-a descris ofensiva armatei române pentru eliberarea Ardealului și orașului Oradea și sacrificiile bihorenilor în Primul Război Mondial. A urmat la cuvânt prof.univ.dr. Ioan Zainea, din cadrul Universității Oradea, care a prezentat comunicarea „Ziua de 20 aprilie 1919 în conștiința bihorenilor, o zi de glorie”. Domnia sa a argumentat cu unele documente din arhive modul cum s-a realizat intrarea trupelor române în Oradea, acestea fiind întâmpinate de primarul maghiar Rimler Karoly și avocatul Aurel Lazăr. De asemenea, a arătat cum a fost sărbătorită această zi până în anul 1940, evidențiind rolul deosebit al Asociației Femeilor Române, precum și al intelectualilor, militarilor și al oamenilor de rând.
Col.(r.) Grigore Bartoș a prezentat comunicarea „Acțiunile armatei române după 20 aprilie 1919”. După intrarea trupelor române în Oradea, acestea și-au continuat ofensiva pe teritoriul Ungariei, ajungând pe data de 1 mai pe aliniamentul Tisei. Pe 3 august, primele unități au intrat în Budapesta, iar pe 4 august 1919, a intrat și grosul trupelor române. Comportamentul trupelor române a fost remarcabil, ajutând la restabilirea ordinii în Ungaria, distribuind hrană copiilor și oamenilor sărmani, lucru subliniat și de unii istorici maghiari.
Simpozionul s-a încheiat cu un regal artistic coordonat de directoarea Liceului de Artă, prof. Mihaela Bondor. Elevii au prezentat un recital folcloric, coordonat de profesoara Aurica Bonțu, care a cuprins: cântecele patriotice „Treceți batalioane române Carpații” și „Basarabie frumoasă”, interpretate de grupul vocal „Simboluri bihorene”; cântecul „Cântare lui Horia”, interpretat de Bianca Popa, elevă în clasa a X-a, îndrumată de profesoara Aurica Bonțu. Acompaniamentul a fost asigurat de taraful Liceului de Artă Oradea, avându-l ca dirijor pe prof. Sorin Miescu, alături de prof. Lucian Bonțu și prof. Andrei Moga. A urmat un recital coral susținut de corul „Ariston” al liceului de Arte Oradea, dirijat de prof. Arnold Schneider, care a interpretat piesele „Ciuleandra” de Constantin Rîpă, „Chindia” de Alexandru Pașcanu și „Hora staccato” de Grigoraș Dinicu și Nicolae Gâscă.
La acest simpozion, pe lângă elevii Liceului de Arte, au mai fost prezenți și elevi ai Liceului „Emanuil Gojdu”, însoțiți de prof. Radu Birta, elevi ai Liceului „Mihai Eminescu”, însoțiți de prof. Ungur Elizebet, elevi ai Liceului „Aurel Lazăr”, însoțiți de prof. Cristina Brădău, elevi de la Școala Gimnazială „Dacia”, însoțiți de învățătoarele Simona Fabian și Nicolina Mihuț.
Au fost prezente cadre militare active în rezervă și în retragere din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională, militari din cadrul Centrului 54 Comunicații, precum și cetățeni din cadrul municipiului Oradea.
Lt.col.(r) dipl.ec. Alexandru Costel TUDOR
Comentarii
Nu există nici un comentariu.