Zeci de persoane au participat astăzi la festivităţile dedicate împlinirii a 99 de ani de la eliberarea Oradiei de către trupele române. Programul a debutat, conform tradiţiei, la Biserica cu Lună, unde a fost oficiat un Te Deum, după care, participanţii s-au deplasat, în alai spre bustul generalului Traian Moşoiu, situat în faţa sediului Muzeului Ţării Crişurilor.

Intrarea trupelor române în Oradea, în frunte cu generalul Traian Moşoiu, în data de 20 aprilie 1919 este marcată, în fiecare an, în municipiul de pe Crişul Repede, printr-un program festiv, care include slubă religioasă, ceremonial militar, dar şi un concert folcloric. La ora 12.00, la Biserica cu Lună, un sobor de preoţi, condus de episcopul Oradiei, Sofronie Drincec, a oficiat un Te Deum. La slujbă a fost prezent şi episcopul  greco-catolic, Virgil Bercea. La final, participanţii s-au deplasat în alai, pe strada Avram Iancu, până la bustul generalului Traian Moşoiu de lângă Parcul Bălcescu, unde s-a desfăşurat, conform tradiţiei, ceremonialul militar. La festivităţi au fost prezente cadre militare active, în retragere şi în rezervă, reprezentanţi ai instituţiilor publice, ai asociaţiilor patronale, precum şi oficialităţi - prefectul Ioan Mihaiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Traian Bodea, primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Mircea Mălan şi Florin Birta, deputaţii Gavrilă Ghilea şi Ioan Cupşa, dar şi primarii din Beiuş – Petru Mlendea-Căluş şi Ştei – Iulian Balaj. Despre semnificaţia şi importanţa zilei de 20 aprilie pentru orădeni a vorbit primarul Ilie Bolojan. „Se cuvine să-i pomenim pe cei doi ierarhi, greco-catolic şi ortodox, Radu Demetriu şi Roman Ciorogariu, care au ieşit din biserică în ziua de Paşti şi au întâmpinat armata noastră în Piaţa Unirii de astăzi. Sper ca anul viitor, în 20 aprilie, acele locuri în care armata noastră a fost întâmpinată în faţa bisericilor vor fi marcate cu statuile celor doi ierarhi”, a menţionat Bolojan, care, în discursul său, a făcut referire şi la primarul Oradiei din 1919, Rimler Karoly, „care practic a predat oraşul armatei române”, dar şi la Rimanoczy Kalman, arhitectul căruia îi datorăm o parte dintre imobilele din centrul Oradiei. „Sper ca, în prima şedinţă, Consiliul Local Oradea va vota alocarea unei sume importante pentru ca oraşul Oradea să contribuie la reabilitarea casei Iuliu Maniu. Este normal ca la 100 de ani de la Marea Unire, casa acestui mare român să nu fie o paragină”, a mai afirmat primarul Oradiei. Tot despre intrarea Armatei Române în Oradea a vorbit şi col (r) Grigore Bartoş, fostul comandant al Garnizoanei Oradea şi actualul preşedinte al Asociaţiei Culturale „Avram Iancu”. A urmat un scurt recital al corului Traian Moșoiu şi festivitatea de depunere de coroane și jerbe de flori. Programul s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare. De la eveniment au lipsit reprezentanţii comunităţii maghiare.

Manifestările dedicate zilei de 20 aprilie vor continua la ora 19.00 cu un concert folcloric de gală desfăşurat la Casa de Cultură a Sindicatelor. Pe scenă vor urca unii dintre cei mai îndrăgiți interpreți populari naționali: Veta Biriș, Ionuț Fulea, Sava Negrean, Cornel Borza, Leontin Ciucur și Otilia Haragoș. Alături de aceștia, vor mai cânta trei tinere talente ale folclorului bihorean: Mădălin Ilea, Andrei Corb și Iulia Lucaciu. Spectacolul va include atât momente de orchestră, cât și momente de dansuri populare din județul Bihor. Prezentatoarea spectacolului, cunoscuta realizatoare TV Iuliana Tudor.