Emoții, încurajări și multe îmbrățișări, ieri, la Oltea Doamna, unde au susținut proba la Limba și literatura română elevii de la Gojdu, Eminescu și Oltea Doamna. În total, la Evaluarea Națională în județul Bihor s-au înscris 4.665 de elevi din care, la prima probă, au lipsit 513.

 

Atmosfera era încărcată, ieri, dimineața la Școala Gimnazială Oltea Doamna. Copiii își îmbrățișau părinții la poartă și intrau în săli sub supravegherea atentă a profesorilor. Pe coridoare se întâlneau cu colegi și colege cu care se îmbrățișau urându-și unul altuia baftă.

„Este un examen important în viața noastră însă nu trebuie să avem emoții, mai ales dacă ne-am pregătit. Este o testare care ne va selecta liceul. Eu aș dori să merg la Gojdu, pe profil real, bio-chimie sau mate-info. Pregătirea este grea și pentru rezultate trebuie să muncești foarte mult”, a spus Suha Kalman de la Școala Oltea Doamna. De o părere asemănătoare era și prietena ei care considera că pregătirea bună poate face diferența: „Examenul este destul de greu, dar cred că este la un nivel accesibil tuturor. Dacă muncești nu ai cum să nu obţii nota pe care ți-o dorești. Pregătirea a fost o perioadă destul de stresantă. Sunt sigură că va fi totul bine”.

Până la ora 08.30 elevii au mai putut ieși pe coridoare, unii dintre ei primind încurajări chiar și de la profesori.

„Dacă îți faci treaba bine, munca de președinte de centru de examen nu este stresantă. Este important să ai o echipă bună în jur. Examenul s-a pregătit cu maximă seriozitate, am fost instruiți ca președinți, am făcut ședințe, ni s-au trimis toate datele în mapa de examen astfel încât, la această oră, toată lumea să știe ce are de făcut, am împărțit sarcinile și am colaborat foarte bine cu școlile care ne-au fost arondate. În total, la noi susțin examenul 210 copii de la Colegiile Naționale Emanuil Gojdu și Mihai Eminescu și de la Oltea Doamna”, a spus, președinta comisiei, Florina Musca.

La prima probă, elevii au primit două texte la prima vedere pe baza cărora au avut de răspuns la mai multe cerinţe, au avut de povestit o întâmplare dintr-o cetate şi de făcut o compunere prin care să demonstreze genul epic.

Aleg direct profesionala

Conform Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor anul acesta au absolvit clasa a VIII-a 5.182 de elevi. „Pentru Evaluare națională s-au înscris 4.152 de elevi. La prima probă, cea la Limba și literatura română, au lipsit 513 elevi. Cei mai mulți dintre ei nu au venit la această probă pentru că merg direct la profesională”, a spus, pentru Crișana, Claudiu Damian - purtătorul de cuvânt al ISJ Bihor. La un calcul simplu ajungem la 1.543 de elevi „pierduți pe drum”, între numărul de absolvenți și cei care au susținut prima probă.

Elevii susțin examenele la Evaluarea Națională în 33 de centre, iar centrul zonal de evaluare este Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea. După proba de Limba și literatura română de luni, va urma, pe 13 iunie, proba la matematică scris și pe 14 iunie, proba de limba maternă - scris. Afișarea rezultatelor se va face pe 19 iunie, până la ora 12.00, cu depunerea constestațiilor în aceeași zi, între orele 14.00 și 19.00. Rezultatele finale vor fi afișate pe 23 iunie.

Va urma repartizarea computerizată, cu completarea de către absolvenți și părinți, asistați de diriginți, a opțiunilor în fișele de înscriere, între 29 iunie și 3 iulie. Între 30 iunie - 4 iulie candidații și părinții vor verifica fișele editate de calculator și vor corecta eventualele greșeli din baza de date. Ultima zi pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean va fi 4 iulie. Pe 9 iulie se va desfășura repartizarea computerizată urmată de afișarea rezultatelor. Unitățile de învățământ gimnazial vor afișa listele cu absolvenții repartizați din școlile respective și lista cu locurile neocupate din unitățile de învățământ liceal de stat din județ. Între 10 și 13 iulie va avea loc depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care au fost repartizați candidații. Pe 13 iulie unitățile învățământului liceal de stat vor transmite situația locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere. Între 16 și 18 iulie, Comisia județeană de admitere va rezolvă situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, repartizarea candidaților care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen, a candidaților care nu au participat și a celor care au participat, dar nu au fost repartizați în etapă repartizării computerizate.