Fundaţia pentru Sănătate Bihor a organizat, vineri după amiază, a şasea ediţie a Premiilor „Dr. Marta Buteanu”, în cadrul căreia, conform tradiţiei, au fost omagiaţi patru medici care au activat sau activează în judeţul Bihor. În acest an, au fost premiaţi pentru munca în slujba pacientului medicii Marius Bembea, Zoia Bitea, Octavian Giurgiu și Kekedi Judith. 

 

Sala Mare a Primăriei Oradea a găzduit, şi în acest an, festivitatea de decernare a Premiilor „Dr. Marta Buteanu”, eveniment organizat de Fundaţia pentru Sănătate Bihor cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății. Asistenţa a fost destul de numeroasă, la festivitate fiind prezenţi rude, colegi şi apropiaţi ai celor patru medici premiaţi. Moderatoarea evenimentului a fost dr. Ligia Burta, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea, care l-a înlocuit pe dr. Foldes Adalbert, cel care a iniţiat aceste premii în memoria primei românce medic cu titlu universitar. De asemenea, au fost prezenţi, din partea Fundaţiei pentru Sănătate - dr. Aurel Mohan, preşedinte, şi dr. Adrian Bumbu, membru al comitetului director -, din partea Primăriei Oradea - purtătorul de cuvânt Anca Sas, iar din partea Spitalului Judeţean - dr. Gheorghe Carp. Primul medic omagiat a fost profesorul Marius Bembea, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România din anul 2004. Prezentarea activităţii sale a fost făcută de fostul ministru al Sănătăţii, dr. Ritli Ladislau, care a menţionat că are „o misiune aproape imposibilă”, aceea de a prezenta cât mai succint întreaga activitate a reputatului medic specializat în pediatrie, genetică medicală şi patologie genetică. Ritli a precizat că de numele dr. Marius Bembea se leagă introducerea screeningului neonatal în judeţul Bihor, printre primele din ţară, organizarea primului congres de genetică medicală, în judeţul Bihor, precum şi înfiinţarea, la Oradea, a Centrului Regional de Genetică Medicală. De asemenea, dr. Marius Bembea a fost directorul Spitalului de Copii din Oradea şi profesor universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea. „Premiul mă onorează, dar nu pot să nu-l împart, metaforic, cu familia, colegii, profesorii şi discipolii mei”, a menţionat dr. Marius Bembea, adăugând că dedică premiul „Dr. Marta Buteanu” pacienţilor pe care i-a avut de-a lungul carierei. „Sper că, în cât mai puţini ani, acest premiu să fie acordat celor care vor face din Oradea un centru medical de referinţă în pediatrie”, a mai afirmat doctorul Bembea.  

Cel de-al doilea laureat al premiului „Dr. Marta Buteanu” a fost dr. Zoia Bitea, epidemiolog, fost director adjunct al Dorecţiei de Sănătate Publică Bihor. Prezentarea activităţii sale a fost făcută de actuala şefă a DSP, dr. Daniela Rahotă, care a vorbit despre faptul că dr. Zoia Bitea a avut un rol important în medicina de prevenţie. „Sunt fericită că am fost aleasă să primesc azi premiul dr. Marta Buteanu”, a menţionat dr. Zoia Bitea, care a precizat că vrea să dăruiască „părticele din acest premiu, celor care au fost în viaţa mea, celor care sunt în viaţa mea şi, de ce nu, celor care vor veni în viaţa mea”.

Al treilea laureat a fost dr. Octavian Giurgiu, în vârstă de 93 de ani, care a activat la Spitalul de Neuropsihiatrie din Oradea până când a ieşit la pensie. Dr. Adrian Bumbu, fiul reputatului urolog Gheorghe Bumbu, care i-a prezentat activitatea, a amenţionat că îl cunoaşte pe dr. Octavian Giurgiu de când era student în anul trei la Facultatea de Medicină, iar influenţa sa, de-a lungul timpului, a fost atât de mare, încât a decis să renunţe la urologie pentru psihiatrie. „Am renunţat brusc la postul de medic primar la Urologie, iar de trei săptămâni sunt medic cu normă întreagă la secţia de Psihiatrie”, a anunţat de. Adrian Bumbu. În cuvântul său, dr. Octavian Giurgiu a menţionat că nu regretă cei aproape 40 de ani în care a fost medic psihiatru, iar dacă ar fi să o ia de la capăt ar alege aceeaşi specializare.

Ultimul laureat din acest an al unui premiu „Dr. Marta Buteanu” a fost dr. Kekedi Judith, şefa centrului medico-social din Popeşti. Prezentarea celor 38 de ani de activitate a fost făcută de dr. Bradacs Aliz, managerul Spitalului Dr. Pop Mircea, din Marghita. „De mic copil am dorit să fiu medic”, a menţionat dr. Kekedi Judith, adăugând că este recunoscătoare şcolii medicale clujene care a pregătit-o pentru această profesie.

Participanţii la festivitate au avut parte şi de momente muzicale prezentate de Andrada Ciupeiu şi Valentina Ventel, de la Facultatea de Muzică a Universităţii din Oradea.

Născută la Beiuş, dr. Marta Buteanu a fost prima femeie cadru didactic universitar din România, conferențiar universitar la Universitatea de Medicină din Budapesta. A murit în anul 1918, la doar 30 de ani, răpusă de gripa spaniolă.