Aleşii locali au aprobat, ieri, în unanimitate proiectul privind trecerea cartierului Nufărul I din Oradea la sistemul de încălzire pe bază de apă geotermală. Este o investiţie în valoare de 21,5 milioane euro, pentru care municipalitatea speră să obţină finanţare prin POIM, contribuţia proprie fiind de 6,5 milioane euro.

 

288 de scări de bloc din cartierul Nufărul I, cuprinse în arealul str. Nufărului, Constantin Noica, Bumbacului până la Morii, sunt incluse în proiectul „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul - Oradea”. Proiectul, al cărui buget este de 98.275.862, 57 lei (inclusiv TVA), a fost aprobat în ședința Consiliului Local de ieri, cu unanimitate de voturi. „La nivelul cartierului Nufărul I, consumatorii sunt alimentați momentan dintr-o rețea de distribuție cu un grad de uzură foarte accentuat, cele 7 puncte termice fiind și ele într-o stare de uzură tehnică înaintată.

Obiectivul specific al acestui proiect este creșterea producției de energie din resurse regenerabile”, a declarat viceprimarul Mircea Mălan, ieri, într-o conferinţă de presă care a precedat şedinţa extraordinară de Consiliu Local.

Proiectul presupune realizarea unui foraj la o adâncime de cca 3 km, construirea unei staţii geotermale, înlocuirea întregii rețele de transport de la stație până la fiecare consumator în parte, respectiv până la cele 288 de module de termie, care vor fi amenajate la fiecare scară de bloc. Acest lucru va duce la dezafectarea celor şapte puncte termice din zona Nufărul și folosirea lor tot în interesul cetățenilor, fie prin demolarea lor şi realizarea de locuri de parcare, fie prin amenajarea lor şi darea în folosinţa orădenilor în alte scopuri. Apa geotermală folosită pentru producerea agentului termic va fi reinjectată, evitându-se astfel epuizarea zăcământului. Mai mult, avantajul noului sistem de termoficare este că locuitorii cartierului Nufărul vor putea să îşi pornească şi să îşi oprească singuri încălzirea la nivel de scară, iar sistemul de recirculare va face posibilă furnizarea de apă caldă în câteva secunde, indiferent de ora din zi sau de etajul la care locuieşte consumatorul. Beneficiile implementării acestui proiect, conform viceprimarului, sunt mult mai multe. Astfel, se vor reduce semnificativ costurile de producere a energiei termice, va rezulta o energie nepoluantă, iar prin înlocuirea tuturor rețelelor vor fi înlăturate pierderile din sistem, crescând în același timp calitatea serviciilor oferite către cetățeni.

„Acest proiect este unul foarte important pentru oraș. Ne dorim să devenim exploatatori ai zăcământului geotermal, iar în acest sens am început deja demersurile pentru a obține licență de exploatare proprie”, a mai precizat Mircea Mălan, adăugând că în acest sens municipalitatea a încheiat un contract cu un operator din Bucureşti, care are licenţă şi va facilita obţinerea licenţei de exploatare. Proiectul actual, în schimb, va fi implementat în colaborare cu firma Transgex care deţine în zonă un puţ de extracţie şi două de reinjecţie. „Nu are rost să facem alte puţuri de reinjecţie. Putem colabora foarte bine cu Transgex”, a declarat Mălan.

Chiar dacă vor beneficia de încălzire pe bază de apă geotermală, deci cu costuri mult reduse, orădenii din Nufărul vor plăti gigacaloria la fel ca şi cei racordaţi la sistemul centralizat, şi anume cu 240 lei. „Aşa este normal. Aşa ne obligă legea, investiţia se face din banii tuturor orădenilor. Nu ar trebui să existe un avantaj suplimentar pentru că unii locuiesc într-un anumit cartier", a spus edilul. În momentul actual, se foloseşte energie geotermală în cartierul Ioşia, zona Universităţii şi alte câteva zone sporadice din municipiul Oradea, procentual nefiind acoperit nici 7% din necesarul de energie termică de care are nevoie Oradea.