Comunitatea Evreilor din Oradea l-a primit ieri, în mijlocul lor pe Excelența Sa dr. Lior Ben Dor, ambasadorul Israelului la București, care, conform obiceiului ambasadorilor statului Israel, a făcut prima sa vizită oficială în provincie tocmai la Oradea. 


La eveniment au fost invitați reprezentanții cultelor, la nivel de episcopi, dar și oameni de afaceri, care, împreună, au participat și la un scurt serviciu religios (rugăciunea zilnică de după-masă). În continuare, artista Alexandrina Chelu-Schorr a intonat un fragment din imnurile României și Israelului, urmat de discuții și întrebări. Pe lângă cei trei episcopi - ortodox, greco-catolic și romano-catolic -, la eveniment au mai participat: rabinul Comunității, prof. univ. Asher Ehrenfeld, originar din România, fost absolvent al Liceului „Emanuil Gojdu”, Felix Koppelmann, președintele Comunității Evreilor din Oradea, Robert Schorr, directorul Centrului Comunitar Evreiesc din Oradea, generalul de brigadă (r) Vasile Creţ și arhitectul Cristian Pușcaș. 
Înainte de întâlnirea de la Sinagoga Ortodoxă, de pe strada Mihai Viteazul, Excelența Sa dr. Lior Ben Dor, ambasadorul Israelului la București, a fost întâmpinat la Primăria Oradea de primarul municipiului Oradea, Florin Birta, și de președintele interimar al Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan. 
În cadrul discuțiilor, s-a evidențiat rolul istoric și actual al comunității evreiești din Oradea. Primarul Florin Birta a subliniat faptul că, în prezent, orașul Oradea găzduiește o comunitate de aproximativ 700 de evrei, marcând continuitatea și contribuția acestei comunități la dezvoltarea locală. Ambasadorul Lior Ben Dor a evidențiat că este profund familiarizat cu istoria locală și cu tragediile prin care au trecut evreii din Oradea în timpul Holocaustului. 
„Suntem mândri de statul nostru independent și suveran pe care l-am înființat în 1948 și suntem hotărâți să ne protejăm patria și să ne garantăm existența. Nu uităm niciodată lecția istorică pe care am învățat-o în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și Holocaustului și suntem mândri că fiii, fiicele și nepoții evreilor din Oradea care au supraviețuit Holocaustului sunt acum fie cetățeni mândri ai statului Israel, fie mândri cetățeni ai României, locuitori ai Oradiei sau în alte părți ale țării”, a declarat ambasadorul.

Excelența Sa s-a arătat impresionat de frumusețea arhitecturală a orașului și de politicile active ale municipalității privind reabilitarea clădirilor istorice, fiind interesat să afle mai multe despre modul în care fondurile europene au fost utilizate pentru acest scop.
Un alt subiect important abordat în cadrul întâlnirii a fost identificarea unor oportunități de colaborare între Oradea, județul Bihor și statul Israel. Principalele domenii vizate includ turismul, sectorul sănătății și inițiativele tehnologice dezvoltate de companiile smart. Președintele interimar al CJ Bihor, Mircea Mălan, a precizat că se lucrează la o strategie de dezvoltare a turismului pentru județ, care va ține cont și de potențialul pe care îl reprezintă turiștii israelieni, în timp ce primarul Florin Birta a subliniat importanța stabilirii unei conexiuni aeriene directe între Oradea și un oraș din Israel, pentru a facilita schimburile culturale și economice. Ambasadorul Lior Ben Dor a declarat că se va implica activ pentru ca aceste oportunități de colaborare să devină realitate.